Mantelzorgers dementiepatiënt geen vertrouwen in toekomstige regering

Array

Slechts 3% van de mantelzorgers van dementiepatienten heeft er vertrouwen in dat een toekomstige regering voldoende aandacht heeft voor dementie. In aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen van 12 september 2012 heeft Alzheimer Nederland een raadpleging uitgevoerd onder 350 mantelzorgers van dementiepatienten.

De uitslag van de verkiezingen stemt niet vrolijk. De VVD besteedt in haar verkiezingsprogramma geen specifieke aandacht aan mensen met dementie. Terwijl daar alle reden voor is. In 2012 zijn de zorgkosten voor dementie al ruim 4 miljard, zo’n 5% van de totale gezondheidszorgkosten. In 2028 is dat 6,0 miljard en daarmee wordt dementie duurste ziekte in Nederland.

Mantelzorg onder druk
Het nieuwe kabinet staat voor de uitdaging te bezuinigen op de zorgkosten. De ouderenzorg staat daarbij bovenaan de lijst. Mantelzorgers vrezen dat de druk op hen daardoor nog groter wordt. 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving. Maar dit vraagt zijn tol. 82% van de mantelzorgers is overbelast of loopt een groot risico op overbelasting.

Als de mantelzorger de ondersteuning van een dementiepatient niet meer aankan is dat een belangrijke reden voor opname in een verpleeg- of verzorgingshuis. Gea Broekema, algemeen directeur van Alzheimer Nederland: “Met het oog op de explosieve groei van het aantal dementiepatienten in de toekomst is het onbetaalbaar dat 25 tot 30% van de mensen met dementie gebruikt maakt van deze dure zorg. Wij moeten als samenleving andere oplossingen zoeken voor de zorg voor dementerenden, zodat mantelzorgers de zorg wél vol kunnen houden. Door onder andere de inzet van casemanagement kunnen mensen langer thuis wonen.”

Aanzienlijke kostenbesparing door casemanagement
Alzheimer Nederland pleit al jarenlang voor een persoonlijke begeleider voor mensen met dementie en hun naasten, een zogenaamde casemanager. Casemanagement is bewezen kosteneffectief. Landelijke invoering kan 200 miljoen euro per jaar besparen. Bovendien komt casemanagement tegemoet aan de wens van dementiepatienten en hun familie, die namelijk het liefst thuis blijven wonen met goede ondersteuning. Broekema: “Casemanagement biedt een duurzame oplossing om de zorg nu en in de toekomst betaalbaar te houden. Het is de investering waard.”

Lange termijnvisie
Helaas is casemanagement voor mensen met dementie nog niet overal in Nederland beschikbaar.

Structurele financiering van casemanagement is hierbij de bottleneck. Tot op heden wordt casemanagement hap snap gefinancierd door gemeenten, provincies en uit de door het Ministerie van VWS beschikbaar gestelde Innovatiegelden. In 2013 besluit de Minister van VWS of casemanagement een structurele financiele basis in de Zorgvernieuwingwet krijgt. Alzheimer Nederland vraagt de toekomstige minister met klem niet naar de korte termijn investering maar naar de lange termijn besparing te kijken.

Dementie: feiten en cijfers

· In Nederland hebben 250.000 mensen dementie.
· De meeste voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (70%), gevolgd door vasculaire dementie (16%).
·1 op de 5 mensen krijgt dementie.
· Ieder uur krijgen in Nederland vier mensen dementie.
· Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de ziekte. Gedurende het ziekteproces neemt zowel het aantal als de ernst van de klachten toe. Er is geen genezing mogelijk voor dementie.
· Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie. Meer dan één miljoen Nederlanders hebben dus in hun nabije omgeving met dementie te maken.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen