Gevolgen van veranderingen in longvaten bij pulmonale hypertensie

Array

Hoge bloeddruk in de longcirculatie, ofwel pulmonale hypertensie, is een levensbedreigende ziekte. De aandoening leidt tot een hogere druk in de rechter hartkamer. Dit kan hartfalen veroorzaken, de belangrijkste doodsoorzaak van patienten met pulmonale hypertensie. Nabil Saouti beschrijft in zijn proefschrift de gevolgen van de veranderingen in de longvaten bij pulmonale hypertensie waarmee hij op 21 september promoveert bij VUmc.

Hoge bloeddruk in de longcirculatie (pulmonale hypertensie, PH) is een levensbedreigende ziekte. Deze wordt veroorzaakt door veranderingen in de longvaten, waardoor de longvaten nauwer worden en de weerstand in de longvaten toeneemt. Het hart zal op zijn beurt proberen de bloedstroom in stand te houden, wat zal leiden tot een hogere druk in de rechter hartkamer. Deze drukoverbelasting kan aanleiding geven tot hartfalen, de belangrijkste doodsoorzaak van patienten met PH. Saouti beschrijft in zijn proefschrift de gevolgen van de veranderingen in de longvaten op de belasting van de rechter hartkamer bij PH- patienten. Daarnaast heeft hij de risicofactoren onderzocht van de verhoogde bloeddruk in de longvaten in termen van overleving.

Vaste relatie Saouti laat zien dat de belasting van pulmonale hypertensie bestaat uit weerstand in de longvaten en verstijving (verminderde elasticiteit) van vaten. Dit hangt altijd met elkaar samen. Een consequentie van de vaste relatie tussen weerstand en elasticiteit is dat het nuttige (gemiddelde) en verloren gedeelte van het vermogen dat de rechter hartkamer moet opbrengen ook een vaste onderlinge relatie hebben. Deze blijft bestaan bij verhoogde drukken in de longcirculatie.

Vervolgonderzoek Saouti adviseert om in een vervolgonderzoek op zoek te gaan naar therapeutische middelen die de belasting op de rechter hartkamer sterk verminderen. Bijvoorbeeld door het verloren vermogen te verlagen door de verstijving van de vaten te verminderen.

* Tijd 11.45

* Locatie Aula

* Titel The Load of Pulmonary Hypertension

* Spreker N. Saouti

* Promotor prof.dr. A. Vonk Noordegraaf

* Onderdeel VU medisch centrum

bron: Vrije Amsterdam Univ.

* Wetenschapsgebied Medisch

* Evenementtype Promotie

bron: Vrije Amsterdam Univ.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen