Vrouwen gevoeliger voor crisisstress dan mannen

Array

Minder ziekteverzuim door angst voor baanverlies
Bijna 70 procent van de Nederlanders verwacht weinig begrip te krijgen van de werkgever wanneer zij te maken krijgen met een burn-out. De angst hun baan te verliezen, zorgt ervoor dat zij zich minder snel ziekmelden wanneer zij stressklachten ondervinden. Dat blijkt uit een analyse  van de private kliniek U-center onder ruim 800 werknemers.

De huidige economische situatie leidt bij meer dan twee op de vijf ondervraagde werknemers tot extra stress. Een van de oorzaken hiervan is vaker moeten overwerken, zo geeft 30 procent aan. Ingrid Weijnen, directeur behandeling bij U-center: ‘De gevolgen van de economische crisis zijn bij veel organisaties voelbaar. Werknemers moeten meer werk verzetten met minder mankracht. Hierdoor lopen zij zichzelf voorbij en ligt een burn-out op de loer.’ Het mogelijke effect hiervan op hun carrière is voor veel werknemers reden niet op tijd toe geven aan hun klachten. ‘Wie echter niet op tijd een stapje terug doet, maakt zijn of haar situatie alleen maar erger. Ophopende stress gaat meestal niet vanzelf over.’


Vrouwen eerder gestressed
Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen dichterbij een burn-out zitten dan mannen. Op een schaal van 1 tot 10 geeft een tiende van de vrouwen aan een 8 of hoger te scoren. Bij de mannen is dit een fractie lager. Dit terwijl zij vaker overwerken dan vrouwen (32 procent tegenover 28 procent). Anderzijds ervaren vrouwen vaker meer gevolgen van de dubbele belasting van gezin en werk, aldus Weijnen. Sommige vrouwen zetten in een bepaalde fase van hun leven hun carrière duidelijk op het tweede plan.  Het lijkt dan ook logisch dat vrouwen minder snel denken dat een burn-out negatieve gevolgen heeft voor hun carrière. Zij verwachten eerder begrip te krijgen voor hun situatie dan mannen. Meer dan 40 procent van de vrouwen ondervindt stress vanwege de crisis.


Jongeren minder stress
Jongere werknemers (tussen de 18 en 34 jaar) hebben vaak nog tijdelijke contracten en werken doorgaans het meeste over. Zij ondervinden dan ook de meeste crisisstress, gevolgd door de leeftijdscategorie 50 tot 65 jaar. ‘Jonge mensen vrezen (terecht) vaker voor hun baan. Ze denken vaak veel aan te kunnen en nemen dan ook veel hooi op hun vork. Burn-out is een veelvoorkomend probleem in deze categorie.’ Jongere werknemers lijken wel minder snel ongerust te zijn over de gevolgen van een burn-out (53 procent).


Over U-center
U-center is een private kliniek, gekwalificeerd door het ministerie van VWS voor klinische en ambulante behandeling van mensen met een depressie, burn-out, angst, trauma en verslaving (alcohol, drugs, seks, medicatie, gokken). De veelal BIG-geregistreerde staf van U-center biedt een breed scala aan klinische en ambulante behandelingen. De kliniek is gevestigd in het Limburgse Epen. Daarnaast beschikt de kliniek over een dependance op landgoed De Horst in Driebergen. De samenwerking met de faculteiten Psychology and Neuroscience en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht levert U-center de nieuwste internationale wetenschappelijke inzichten. Kijk voor meer informatie op www.u-center.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen