Partners PreventieConsult vragen aandacht voor preventie bij Tweedede Kamer
Array
Bij selectieve preventie worden bevolkingsgroepen met een hoog risico op bepaalde aandoeningen gericht benaderd. Deze vorm van preventie is een belangrijke sleutel om de verwachte groei van het aantal mensen met een chronische ziekte af te remmen en de zorgkosten te beperken.
Selectieve preventie voorkomt erger
In de brief geven de ontwikkelaars van het PreventieConsult – het NHG, de LHV, de NVAB, Nierstichting Nederland, de Nederlandse Hartstichting en het Diabetes Fonds – aan dat ze hun verantwoordelijkheid hebben genomen door de afgelopen vijf jaar veel te investeren in het vroegtijdig opsporen
van mensen met een hoog risico op diabetes, hart- en vaatziekten en/of nierschade.
Hierdoor kan adequate behandeling starten en wordt `erger’ voorkomen. Deze vorm van preventie – selectieve preventie – is een belangrijke sleutel om de zorgkosten te beperken.
Laat financiering aansluiten
In de huidige financieringssystematiek sluiten de financiering van publieke gezondheid en de financiering van individuele zorg (zorgverzekeringswet) echter niet goed op elkaar aan. Dit hiaat in de financiering staat selectieve preventie in de weg, en draagt ertoe bij dat het PreventieConsult
niet goed van de grond komt. De organisaties doen een dringend beroep op de politieke partijen om selectieve preventie mogelijk te maken door het hiaat in de financieringssystematiek van de gezondheidszorg te dichten.
Lees de brief aan de heer Samsom (PvdA).
De brief is ook verstuurd aan de heer Blok (VVD), de heer Pechtold (D66), mevrouw Sap (GroenLinks), de heer Roemer (SP), de heer Van Haersma Buma (CDA) en de heer Slob (CU).