Hoge concentraties homocysteine kunnen leiden tot schade aan hart en bloedvaten

Array

Te hoge concentraties van homocysteine in het bloed kunnen resulteren in schade aan hart en bloedvaten. Homocysteine maakt hart- en endotheelcellen gevoeliger voor ontstekingsmediatoren en kan direct celdood veroorzaken. Onderzoeker Jessica Sipkens deed onderzoek naar de pathofysiologische rol van homocysteine en promoveert 28 september bij VU medisch centrum.

Hyperhomocysteinaemie houdt in dat er teveel homocysteine in het bloed zit. Dat kan komen door een mutatie in een bepaald gen of doordat deze patienten te weinig B-vitamines en foliumzuur opnemen. Dit kan hart- en vaatziekten tot gevolg hebben. De rol van homocysteine op de hartspier is echter relatief onbekend.

Jessica Sipkens onderzocht het mechanisme van het schadelijke effect van homocysteine op hartspiercellen en endotheelcellen. Endotheelcellen zitten aan de binnenzijde van de bloedvaten. Sipkens vond dat teveel homocysteine ervoor zorgt dat beide cellen gevoelig worden voor ontstekingsmediatoren doordat homocysteine afwijkingen veroorzaakt in de zogenaamde plasmamembraan van deze cellen.

Bovendien toonde zij aan dat een hoog homocysteinegehalte direct celdood van beide cellen kan veroorzaken. Tevens vond zij dat bepaalde eiwitten, genaamd NOX-eiwitten, een belangrijke rol hierin spelen door het produceren van zuurstofradicalen in deze cellen. Het is daarom belangrijk dat bij patienten met een risico op hart- en vaatziekten het homocysteinegehalte in het bloed wordt verlaagd. Daarnaast zou door remming van NOX-eiwitten, hart- en vaataandoeningen bij deze patienten verminderd kunnen worden.

* 28-09-2012

* Tijd 11.45
* Locatie Aula
* Titel Homocysteine as a risk factor for the development of cardiovascular disease the role of NOX proteins
* Spreker J.A. Sipkens
* Promotor prof.dr. H.W.M. Niessen prof.dr. V.W.M. van Hinsbergh
* Onderdeel VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied Medisch
* Evenementtype Promotie
Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen