Nederlandse oogarts onder winnaars Global Ophthalmology Awards Program 2012 van Bayer HealthCare

Array

In het kader van het Global Ophthalmology Awards Program (GOAP) ontvingen totaal vier oogartsen uit Italie, Singapore, de VS én Nederland een subsidie. Met het GOAP ondersteunt Bayer HealthCare het onderzoek en de opleiding in de oogheelkunde, ter bevordering van de wetenschappelijke kennis en de behandeling van oogaandoeningen om mede zo de zorg voor de patienten wereldwijd te verbeteren. De subsidie bestaat uit totaal 100.000 USD en wordt verdeeld onder de vier winnaars. Inmiddels is de nieuwe inschrijfronde voor nieuwe Awards gestart.

Meer dan 60 projectaanvragen
Theresa G.H. Heah, MD, Directeur, Sr. Global Medical Affairs Physician, ,
“Het Global Ophthalmology Awards Program (GOAP) is één van de activiteiten waarmee Bayer HealthCare zich toelegt op de bevordering van onderzoek in en de ontwikkeling van de oogheelkunde. We zijn verheugd de subsidies aan deze waardevolle onderzoekers en clinici te hebben toegekend. In aanmerking genomen dat dit het eerste jaar van het programma was, werd er om de prijzen een felle strijd geleverd. We ontvingen meer dan 60 verkorte projectaanvragen (Letters of Intent) ontvangen. Dat we zoveel waardevolle aanvragen ontvingen getuigt van de kwaliteit van het onderzoek in het veld van de oogheelkunde.”

Bayer investeert in de bevordering van onderzoek en ontwikkeling in de oogheelkunde
Het Global Ophthalmology Awards Program (GOAP) ondersteunt algemene en/of klinische onderzoeksprojecten op het gebied van oogaandoeningen;

Winnaars onderzoekssubsidie Global Ophthalmology Research Award 2012
Het programma is gestoeld op regionale basis en de subsidies die in 2012 zijn toegekend, zijn verstrekt aan artsen in vier verschillende landen:

Dr. Frank Verbraak, Nederland
Naam project: Neurological, visual and neurocognitive performance in pediatric HIV-infected patients as compared to healthy controls [Neurologische, visuele en neurocognitieve werking in pediatrische, met HIV geïnfecteerde patienten vergeleken met een gezonde controlegroep].

Dr. Diego Ponzin, Italie
Naam project: Age-related macula degeneration – analysis of gene expression in the human retina [Leeftijdgebonden maculadegeneratie – analyse van de genen in de menselijke retina].

Dr. Alejandra de Alba Campomanes, VS
Naam project: Postnatal serum insulin-like growth factor 1 and retinopathy of prematurity in Latin American infants [Postnataal serum – insulin-like growth factor 1 en retinopathie van prematuriteit in Latijns-Amerikaanse jonge kinderen].

Dr. Gemmy Cheung, Singapore
Naam project: A predictive algorithm for indocyanine green angiography usage to differentiate polypoidal choroidal vasculopathy from age-related macular degeneration [een voorspellend algoritme voor het gebruik van indocyanine-groen angiografie om onderscheid te maken tussen polypoidale choroidale vasculopathie en leeftijdgebonden maculadegeneratie].

Dr. F. Verbraak: “Het initiatief van Bayer om research te ondersteunen is uitermate welkom. In deze tijd van schaarste is het lastig financiering te vinden voor het verrichten van onderzoek. Wij zijn dan ook erg blij met de toekenning van de Award aan ons project. Ons oogheelkundig onderzoek is onderdeel van een veel uitgebreider onderzoek, uitgevoerd met een heel team van onderzoekers binnen het AMC. Ook voor hen is deze toekenning een bevestiging van het belang van het onderzoek naar cognitieve stoornissen bij deze groep kinderen, die toch al een belast leven leiden ten gevolge van hun HIV besmetting. Elke verbetering van de kwaliteit van hun leven is van belang. Wij danken naast Bayer ook de beoordelingscommissie voor de tijd en moeite die zij hebben gestoken in hun weging van de ingediende onderzoeksvoorstellen en het vertrouwen gesteld in de kwaliteit van ons onderzoek. Wij zullen dit vertrouwen niet beschamen.”

Beoordelingscommissie
Alle aanvragen werden bestudeerd door een onafhankelijke commissie van bekende deskundigen in de gezondheidszorg, werkzaam in de oogheelkunde. Deze groep, voorgezeten door de vooraanstaande retina- en maculaspecialist Dr. Jennifer Arnold, bestaat verder uit de toonaangevende oogheelkundigen Prof. Francesco Bandello, Dhr. Phil Hykin, Dr. Peter Kertes, Dr. William Li, Prof. Pascale Massin, Prof. Quan Dong Nguyen, Prof. Masahito Ohji, Prof. Daniel Pauleikhoff, Dr. Francisco Rodríguez, en Prof. Tien Yin Wong.
Voorzitter Dr. Jennifer Arnold, partner van de Marsden Eye Specialists, New South Wales, Australie: “Het deed ons genoegen zoveel landen vertegenwoordigd te zien. De wereldwijde schaal van het programma maakt het zo uniek en ik weet dat de commissie uitkijkt naar beoordeling van de subsidieaanvragen voor de 2013-cyclus.”

Indienen nieuwe projectaanvragen (nationaal en internationaal) voor 2013 gestart
In het kader van het Global Ophthalmology Awards Program worden, het hele jaar door en wereldwijd, oogheelkundigen aangemoedigd een aanvraag voor het programma in te dienen. De volgende deadline voor het indienen van verkorte projectaanvragen (Letters of Intent) is 30 april 2013. Het indienen van aanvragen kan vanaf heden. Alle aanwijzingen daarvoor en andere belangrijke informatie kan via de website www.bayer-ophthalmology-awards.com.
Daarnaast is er Ophtha Research Award, op nationaal niveau in het leven geroepen als een commitment aan innovatie binnen de oogheelkunde. Vanaf heden kunnen Nederlandse artsen en onderzoekers op het gebied van oogheelkunde hun onderzoeksprojecten voorleggen aan een onafhankelijke commissie, bestaande uit vooraanstaande oogheelkundige specialisten. Alle belangrijke informatie en inschrijving via de website www.vegftrapeye.nl.

Bayer

De Bayer groep is een wereldwijde onderneming gespecialiseerd in het gebied van de gezondheidszorg, landbouw en hoogtechnologische materialen. Bayer HealthCare, een dochteronderneming van Bayer AG met een jaaromzet van € 17,2 miljard, is één van de toonaangevende innoverende bedrijven ter wereld in de gezondheidszorg en de geneesmiddelenindustrie en is gevestigd in Leverkusen, Duitsland. Het bedrijf combineert wereldwijd activiteiten in de volgende domeinen: Animal Health, Consumer Care, Medical Care en Pharmaceuticals. Bayer HealthCare heeft als doel innoverende producten te ontdekken, ontwikkelen, produceren en op de markt te brengen die de gezondheid van mens en dier wereldwijd verbeteren. Bayer HealthCare heeft wereldwijd 55.700 werknemers (31 dec 2011) en is in meer dan 100 landen actief. Ga voor meer informatie naar www.bayerhealthcare.com.

Recente artikelen