Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking


Array

Mensen met een verstandelijke beperking leven steeds langer. Bij mensen met een verstandelijke beperking komt dementie vaker voor dan bij normaal begaafde mensen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met het syndroom van Down. De eerste verschijnselen openbaren zich soms al rond het veertigste levensjaar; de ziekte ontwikkeld zich daarna snel. Van de mensen met het syndroom van Down die ouder zijn dan 40 jaar heeft ongeveer een derde dementie; boven de 60 jaar loopt dit zelfs op tot 92%.

Het is vaak moeilijk de diagnose dementie te stellen. Dat geldt zowel voor professionele hulpverleners als de familie van mensen met een verstandelijke beperking. De eerste symptomen van de meest voorkomende vorm van dementie, de ziekte van Alzheimer, zijn moeilijk te herkennen. Is de diagnose dementie eenmaal gesteld, dan komen weer nieuwe vragen boven. Wat zijn de gevolgen voor de client en zijn omgeving? Hoe kan je daar als hulpverlener op inspringen? Hoe reageer je op ander gedrag? Hoe kan familie worden ondersteund? Hoe ga je om met ethische vraagstukken?

Deze en vele andere vragen komen aan de orde op het Landelijk Congres Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Het programma wordt georganiseerd door StudieArena i.s.m. KansPlus (belangennetwerk verstandelijk gehandicapten) en het Kennisplein Gehandicaptenzorg (initiatief van VGN, MEE Nederland en Vilans). Het congres vindt plaats op 21 januari 2013 in De Werelt in Lunteren.

Tijdens de plenaire lezingen belicht Anneke van der Plaats de bijzonderheden van het brein van mensen met een verstandelijke beperking en dementie. Marijke Tonino gaat in op de fysieke gevolgen voor de client. Peter Vos en Hilair Balsters vertellen over het intensieve samenwerkingsproces tussen arts, mantelzorger en client.

De deelnemers kunnen vervolgens hun eigen programma samenstellen door een keuze te maken uit 12 inspirerende sessies over o.a.: de diagnosestelling, symptomen, pijn, omgaan met onbegrepen (probleem)gedrag, begeleiding, ondersteuning, ethiek en de organisatie van het zorgproces.
Tijdens de derde sessieronde gaan de deelnemers aan de hand van casuïstiek en het spel ‘Weten, Vergeten en Begeleiden’ in gesprek met verschillende disciplines begeleid door een mantelzorger. De dag wordt op een verrassende manier afgesloten.

Het complete congresprogramma staat op www.studiearena.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen