Integraal Zorgprogramma basis voor Populatie Benadering

Array

Na de toepassing van het DBC principe, zorgproduct voor zorgvraag patient, in ziekenhuizen, is sinds 2010 het principe ook toegepast op patienten met een chronische aandoening. Sinds 2010 is het mogelijk om zorg te contracteren voor patienten met Diabetes, Cardio Vasculaire problematiek en COPD. De contractering is daarbij gebaseerd op het deel van de zorgstandaard dat zich richt op de preventie van complicaties voor patienten met deze aandoening, de zorggerelateerde preventie. Het betreft het aanbieden van programmatische multidisciplinaire zorg door een nieuw daartoe ingestelde entiteit, de zorggroep. De contractering per diagnose leidde in de praktijk tot grote praktische problemen tussen zorggroep en zorgverzekeraar. Daardoor werd deze unieke manier van bekostiging, waarbij de uitkomst van de geleverde zorg en de actieve betrokkenheid van de patient centraal staan, nog beperkt toegepast. Door het Coördinatie Platform Zorgstandaarden is subsidie verkregen voor het ontwikkelen van het concept van het Integrale Chronisch Zorgprogramma, waarin de drie bekende zorgstandaarden modulair in worden opgenomen. Daarmee wordt bevorderd dat de zorg voor de patient niet wordt opgeknipt, maar holistisch wordt aangeboden. De intentie is tevens te komen tot een uniforme taal rond de zorg voor de populatie chronisch zieken en de contractering ervan. Daartoe worden door ACSION en Casemix het project Integrated CAre uitgevoerd, dat zich eerst richt op het ontwikkelen van een eerste versie van het integrale zorgprogramma, dat vervolgens in een tiental pilots in de praktijk wordt getoetst met zorggroepen en zorgverzekeraars. Binnenkort meer over de eerste resultaten!

Bron: Casemix

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen