Intervisiebijeenkomst: Ervaringen en evaluatie onderhandelingen 2012

Array

Dit jaar is duidelijk geworden dat de onderhandelingen met zorgverzekeraars tijdrovend en complex zijn, zowel qua uitgangspunten als qua uitwerking. Omdat de onderhandelingen voor 2013 naar verwachting ook complex zullen zijn, organiseren Q-Consult en Casemix in het najaar 2012 een intervisiereeks hierover. De eerste bijeenkomst op 11 september 2012 is ingegaan op een evaluatie van de onderhandelingen voor 2012. Wat zijn de Lessons Learned? Welke ervaringen en inzichten nemen we mee in de onderhandelingen voor 2013?

Er leven veel vragen bij ziekenhuizen als het gaat om DOT- onderhandelingen met zorgverzekeraars. Tijdens de intervisiebijeenkomst wisselden ziekenhuizen veel kennis met elkaar uit en deed men ideeën op voor de onderhandelingen 2013. In twee parallelle intervisiesessies zijn de Lessons Learned met elkaar besproken. In dit verslag zetten we deze voor u op een rij.

Trek het proces van onderhandelen naar je toe
Tijdens onderhandelingen is het belangrijk om als ziekenhuis niet alleen te reageren op wat een zorgverzekeraar vraagt. Trek het proces naar je toe door een duidelijke propositie en overeenkomst aan te bieden. Belangrijk hierbij is dat je een goed verkoopteam in huis hebt, met de juiste competenties om de onderhandelingen ook als echte onderhandelaar in te steken.

Onderhandelen is een spel
Onderhandelen is niet hetzelfde als waarheidsvinding. Waarheidsvinding draait in de praktijk al snel uit op inhoudelijke discussies met een zorgverzekeraar. Onderhandelen is een spel dat het verkoopteam moet spelen.

Twee soorten contracten
De twee belangrijkste contractvormen zijn plafond- en lumpsumafspraken. De prijzen bij de plafondafspraken zouden ziekenhuizen zelf moeten kunnen bepalen, om risico op onderdekking te compenseren.

Uniformiteit in contracten
Zorgverzekeraars vragen veel over kwaliteitsaspecten en andere indicatoren. Lastig hierbij is dat er geen uniformiteit is tussen de vragen van de zorgverzekeraars. Wellicht kan hier in overleg met zorgverzekeraars meer aandacht voor komen. Of bestaat de mogelijkheid op onderdelen algemene formats te gebruiken.

Prijslijsten
Aan de basis van een betrouwbare verkoopprijs staat een reële kostprijs. Het is verstandig om daarnaast in het begin onderhandelingsruimte te creëren zodat je nog naar beneden kunt met de prijzen.

Bijlagen in contracten
Maak gebruik van de mogelijkheid om een aantal afspraken te maken in een bijlage buiten de overeenkomst. Het opnemen van een extra clausule in de contracten kan ruimte geven wanneer hier aanleiding toe is. In de loop van het jaar kan dan opnieuw naar prijsafspraken worden gekeken. Dit geeft bijvoorbeeld de mogelijkheid tot zogenoemde “puntlanding”. Daarnaast is het wellicht mogelijk om een voorziening op te nemen voor het ontvangen van opbrengsten boven het plafond.

Werkgroep monitoring
Er wordt op dit moment weinig aandacht besteed aan mogelijke scheefloop tussen honorarium- en ziekenhuis- plafond. Hierover komen echter veel vragen bij de P&C- afdelingen. Wellicht zou de monitoring van honorarium- en ziekenhuisplafond moeten worden belegd in een eigen werkgroep.

Afronding 2012
Het is belangrijk prioriteit te geven aan een goede afronding van de onderhandelingen 2012. Dit werkt namelijk door naar 2013. Een goede afronding bevordert een goede start voor de onderhandelingen 2013.

Volgende intervisiebijeenkomsten

Dinsdag 16 oktober van 16:00-20:00

Onderhandelingen 2013

Dinsdag 13 november van 16:00-20:00

DOT begroting en koppeling onderhandelingen

Meer informatie: [email protected] of www.qconsult.nl

Door Lisette Trieschnigg en Sandra Dahmen van Q-Consult en Anne-Christien de Zwart van Casemix

Bron: Qconsult.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen