Havenziekenhuis viert jubileum

Array

85 jaar gastvrijheid in voormalig hotel
Het Havenziekenhuis bestaat dit jaar 85 jaar. Van oorsprong hét ziekenhuis voor Tropen- en Reizigersgeneeskunde, maar sinds vele jaren ook een algemeen ziekenhuis en gespecialiseerd in de zorg voor ouderen. Op donderdag 18 oktober bestaat het Havenziekenhuis precies 85 jaar en dat wordt in de maand oktober en op de dag zelf uitgebreid gevierd. Zowel voor patienten en verwijzers als voor medewerkers.

In juli 1927 startte het Havenziekenhuis haar activiteiten in voormalig hotel Continental aan de Oosterkade (nu Maasboulevard). Op donderdag 18 oktober volgde de officiele opening door burgemeester J. Wytema. Eindelijk had Rotterdam haar ‘Ziekenhuis voor Scheeps- en Tropische Ziekten’. In zijn openingsrede idealiseerde de burgemeester de nieuwe stichting door te zeggen, dat er voor hem een grote bekoring lag in het feit dat in zijn stad, die weleens de stad van het materialisme werd genoemd, deze voor de medische wetenschap en voor de haven onmisbare instelling was opgericht. In het verbouwde hotel en in een gelijkvloers gelegen gedeelte van de naast het hotel gelegen woning werd met de ruimte gewoekerd. Daardoor slaagde men erin – zij het met veel geschipper – een capaciteit van 75 bedden te bereiken. De bedden waren maar 80 cm breed, maar dat achtte men geen bezwaar, omdat de scheepskooien nog smaller waren.

Het pand aan de Oosterkade was centraal gelegen, vlakbij het toenmalige Maasstation en slechts door een plantsoen van de Maas gescheiden, zodat aanvoer van gewonden via het water mogelijk was. Het gebouw telde drie verdiepingen. Dr. Flu, die van 1977 tot 2006 als gynaecoloog aan het Havenziekenhuis verbonden was, publiceerde in 2011 een boek over de geschiedenis van het Havenziekenhuis dat geïllustreerd is met veel foto’s van lang geleden. Van het boek is deze maand, speciaal voor het jubileum, een tweede druk verschenen.

Verjaardagsprogramma
Op donderdag 18 oktober komt wethouder Kriens het Havenziekenhuis feliciteren met haar verjaardag. Zij zal ook het startschot geven voor de windstreken ballonnen wedstrijd die het Havenziekenhuis organiseert vanaf haar dakterras bij de onlangs vernieuwde Brasserie Aan de Maas op de vijfde verdieping van het ziekenhuis. De wedstrijd is voor patienten, medewerkers, leveranciers, social media volgers van het Havenziekenhuis en andere belangstellenden.

Verwenweek voor patienten
In de week van 8 tot 14 oktober wordt het 85-jarig bestaan van het Havenziekenhuis gevierd met de patienten. Dan wordt er een patientenverwenweek gehouden met activiteiten die varieren van optredens, een filmavond, muzikale bijeenkomsten tot een speciale voorstelling van Joris Lutz voor de allerkleinste patientjes. Het volledige programma van de verwenweek treft u aan in de bijlage. Huisartsen die met het Havenziekenhuis samenwerken bezochten op 13 september het jaarlijkse Captains Dinner waaraan ook een symposium verbonden is. Deze bijeenkomst stond in het teken van het jubileum, onder andere met een jubileumquiz en speciale optredens tijdens het diner ‘s avonds.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen