LUMC krijgt Erepenning gemeente Leiden

Array

Het Leids Universitair Medisch Centrum krijgt dit jaar een gouden Erepenning van de stad Leiden. De penning is vergelijkbaar met het ereburgerschap. Hij wordt jaarlijks na afloop van de Taptoe op 2 oktober in het Leidse stadhuis uitgereikt aan een persoon of instelling die zich voor de stad en zijn inwoners bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt.

Medisch onderwijs
De relatie tussen het academisch ziekenhuis en de stad Leiden gaat terug tot de 17e eeuw. In 1639 werden in het Caecilia Gasthuis (het huidige Museum Boerhaave) tien bedden gereserveerd voor medisch klinisch onderwijs aan bed. Leiden was geen koploper op dit gebied, want al eerder was de universiteit van Utrecht in navolging van voorbeelden in Italie al begonnen met dit systeem van onderwijs aan het bed.

Boerhaave
Tot 1799 werd met soms jarenlange onderbrekingen medisch onderwijs in het Caecilia Gasthuis gegeven. De Leidse Hoogleraar Herman Boerhaave werd hiermee wereldberoemd. In 1799 kocht de universiteit vlak bij de Pieterskerk een pand waar alle patienten die er opgenomen werden beschikbaar waren voor medisch klinisch onderwijs. Het pand werd al gauw te klein en in 1818 verhuisde het ziekenhuis naar het voormalige Waalse Weeshuis aan de Oude Vest. In 1873 verrees voor het eerst een nieuw ziekenhuis aaan de Steenstraat. Daar is nu het Museum Volkenkunde gevestigd.

Nieuwbouw
In 1912 werd het eerste paviljoen op de huidige ziekenhuislocatie in gebruik genomen. De paviljoenstructuur verdween met de nieuwbouw van het LUMC, waarvan de eerste fase in 1985 werd afgerond. Daarna volgden nog enkele fasen en ten slotte de nieuwbouw van Onderwijs en Onderzoek die in 2006 werd gerealiseerd. Het Leids Universitair Medisch Centrum is thans met 6900 medewerkers de grootste werkgever in de regio. Het werkt nauw samen met bedrijven in het Bio Science Park en heeft nationaal en internationaal een grote reputatie.

bron: Leiden Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen