UMC St Radboud bereikt doorbraak bij het genetisch onderzoek naar de oorzaken van verstandelijke handicaps
ArrayWetenschappers van het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen hebben een doorbraak bereikt bij het genetisch onderzoek naar verstandelijke handicaps. 2 procent van de Nederlanders is verstandelijk gehandicapt. Vaak is onduidelijk waardoor precies, maar genen geven antwoord. Het gaat om een onderzoek bij honderd patienten met een ernstige verstandelijke handicap waarvan de reden onduidelijk was en die nu in veel gevallen is opgehelderd. De onderzoeksresultaten verschijnen vrijdag in het New England Journal of Medicine. Het nieuws is zo opzienbarend dat er een hoofdredactioneel commentaar is gewijd aan het Nijmeegse onderzoek. Daarin concludeert het NEJM dat de techniek die de Nijmeegse onderzoekers voor het eerst op deze manier toegepast hebben van groot nut is.
De onderzoekers hebben voor het eerst in een patientengroep alle genen van die patienten in kaart gebracht die het functioneren van de eiwitten bepalen. Bij dertien van de honderd patienten vonden de onderzoekers één van de 250 al bekende genen die een fout in een eiwit veroorzaken en daarmee een verstandelijke handicap.
Verder vonden ze drie nieuwe genen die dat doen. Van nog eens negentien genen is het volgens de onderzoekers zeer aannemelijk dat die na een mutatie tot een verstandelijke handicap leiden, al is dat nog niet onomstotelijk bewezen.
De techniek die de Nijmeegse onderzoekers hanteerden, exoomsequencing, is niet eerder op zo’n schaal gebruikt. Het menselijke dna bestaat voor ongeveer 1 procent uit exoom, dat de werking van alle eiwitten in ons lichaam bepaalt.
Als exoomsequencing standaard kan worden gebruikt, zullen veel van de huidige onderzoeken en testen niet meer nodig zijn. Dat is prettig voor de patient en de ouders, omdat de kans op een diagnose sterk toeneemt en er veel sneller resultaat is. Ook financieel wordt het daardoor aantrekkelijker.