Richtlijn voor huisartsen om botbreuken te voorkomen

0
213

Vandaag verschijnt de herziene standaard Fractuurpreventie (voorheen Osteoporose) van het Nederlands Huisartsen Genootschap. De invalshoek van de standaard is gewijzigd, namelijk van botontkalking (osteoporose) naar fractuurpreventie. Voor de huisarts en de patient ligt de nadruk op het voorkómen van botontkalking en botbreuken bij mensen met het grootste risico op een botbreuk.

Wanneer mensen ouder zijn dan 50 jaar is de kans op een botbreuk groter nadat men eerder iets gebroken heeft of wanneer er sprake is van botontkalking (osteoporose). De richtlijn adviseert 50 plussers die de afgelopen twee jaar iets gebroken hebben om met de huisarts te bespreken of behandeling van osteoporose nodig is.

Vallen
Osteoporose is niet de enige oorzaak waardoor oudere mensen vaker een bot breken. Op hogere leeftijd valt men gemakkelijker, bijvoorbeeld door loopproblemen, evenwichtsstoornissen of doordat men minder ziet. De patientenvoorlichting van het NHG bevat verscheidene tips om vallen te voorkomen. Deze is te vinden op de publiekswebsite van het NHG www.Thuisarts.nl.

Tips en voorlichting
Zie voor tips voorlichting over botontkalking en botbreuken http://www.thuisarts.nl/botbreuken-en-botontkalking

Bron: NHG

Vorig artikelNieuwe directeur Mezzo
Volgend artikelJBZ en Van Hoeckel samen in food care
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.