Rookverboden in verschillende landen vergeleken

Symposium moet wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen voor Nederland opleveren
In Maastricht vindt volgende week woensdag, 10 oktober, een internationaal symposium plaats over rookverboden. Doel is de wetgeving in verschillende landen met elkaar te vergelijken en op zoek te gaan naar de succesfactoren, maar ook naar de ‘faal’-factoren. Het symposium wordt georganiseerd door CAPHRI (School for Public Health and Primary Care), onderdeel van het Maastricht UMC+.

Rookverboden zijn vooral bedoeld om niet-rokers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het inademen van tabaksrook. Sommige landen doen dat door strenge rookverboden in te voeren op de werkplek, in restaurants en andere horeca-gelegenheden  zonder dat uitzonderingen worden gemaakt. Andere landen zijn liberaler, en staan roken toe in rookruimtes of maken uitzonderingen voor bepaalde sectoren, zoals de uitzondering die in Nederland gemaakt is voor kleine cafés zonder personeel.

Wetenschappelijk
Tijdens het symposium op 10 oktober zal de materie wetenschappelijk worden benaderd. Wat is er bekend over de effectiviteit van de verschillende rookverboden? Wat heeft wetenschappelijk onderzoek naar de verschillende vormen opgeleverd? Wanneer is een rookverbod succesvol, en wanneer niet? Wat zijn, kortom, de randvoorwaarden waaraan rookverboden moeten voldoen om succesvol te zijn?

Sprekers en panel
Drie wetenschappers zullen een presentatie houden over het rookverbod in hun land: uit Spanje dr. Esteve Fernández van het Catalan Institute of Oncology en de Universiteit van Barcelona, uit Duitsland onderzoekster drs. Ute Mons van het Deutsches Krebsforschungszentrum en uit Canada professor Geoffrey Fong van de University of Waterloo en het Ontario Institute for Cancer Research. Professor Fong heeft de wetgeving op dit punt in twintig landen onderzocht.

Het symposium zal worden afgesloten met een paneldiscussie tussen internationale experts in tabaksontmoediging en belangrijke Nederlandse stakeholders. De discussie gaat over de huidige situatie met betrekking tot rookverboden in Nederland, en moet leiden tot wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen aan het adres van de Nederlandse beleidsmakers.

Gegevens symposium
Het symposium vindt plaats in de Karl-Dittrichzaal, Bonnefantenstraat 2 te Maastricht en begint om 12.00 uur. Moderator is prof. dr. Onno van Schayck, wetenschappelijk directeur van de onderzoeksinstelling CAPHRI van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

Het symposium wordt afgesloten met de publieke verdediging van het proefschrift over deze materie door drs. Gera Nagelhout, getiteld: It has been done elsewhere, it can be done everywhere. Impact of smoke-free legislation on smoking.

Die promotieplechtigheid vindt plaats in het auditorium aan de Minderbroedersberg 4-6 te Maastricht en begint om 16.00 uur.

 

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen