Keukentafelgesprek is de achilleshiel van de Wmo, de AWBZ en de jeugdgezondheidszorg

Array

In  de regio Het Gooi werken tientallen Wmo-consulenten. Zij doen huisbezoeken bij burgers die beperkingen ervaren in het participeren in de samenleving. Zij zoeken naar oplossingen binnen het compensatie-principe van de WMO. Want de burgers hebben geen rechten op specifieke verstrekkingen bij een bepaalde beperking. Wel op een aandachtig luisterend oor van de Wmo consulent. De Gooise Wmo consulenten hebben een aparte training gespreksvoering gevolgd om te vermijden dat zij vanuit eigen normen en waarden of vooroordelen  naar oplossingen voor de beperkingen zoeken.

Hun kracht is dat zij niet bij zorgaanbieders in dienst zijn maar ook samen met de clienten oplossingen bedenken waarvoor nog geen aanbod bestaat. Door hun optreden is het zorggebruik aanzienlijk veranderd.Patienten bleken vaak andere diensten, zorg en ondersteuning te willen dan professionals in de aanbieding hebben.

Al deze informatie gaf Janny Bakker die wethouder is in Huizen en drijvende kracht in Het Gooi. Zij deed dat tijdens het congres “Van AWBZ naar Wmo” dat het Leids congresbureau organiseerde op vrijdag 5 oktober. Aan het congres namen beleidsmedewerkers van gemeenten, zorgkantoren en patientenorganisaties deel. Ondergetekende trad op als dagvoorzitter. In de discussie in de zaal en de wandelgangen gaf zij toe dat de gespreksvaardigheden, normen en waarden van de Wmo-consulenten de achillespees is van de keukentafelgesprekken. Ik heb dat beaamd. Ik gaf aan dat dit ook het geval is bij de huisbezoeken van indicatiestellers van de Awbz.

Ook speelt de eigen normen en waarden een rol bij huisbezoeken van jeugdverpleegkundigen aan 18 maanden oude peuters. In de theorie van Lipsky heten deze personen die namens een organisatie of overheid een hulpvraag inventariseren Street level bureaucrats. Lipsky is niet hoopvol over de rol van  deze professionals. Velen stompen af na verloop van tijd of ontwikkelen een aversie tegen al deze mensen met die problemen. Dit houdt in dat zorgvuldig personeelsbeleid en professionele intervisie van de Wmo consulenten (en indicatiestellers en jeugdverpleegkundigen) noodzaak is. Janny Bakker en ondergetekende waren het hierover eens. Wil  je meer weten over Lipsky? Klik dan hier. Noteer alvast het Julius congres over AWBZ, WMO, keukentafelgesprekken en toegangsregulering. Dat vindt plaats op 5 april 2013.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen