Elf boetes voor besmette Foppen zalm

Array

Elf bedrijven hebben een bekeuring gekregen voor het niet goed naleven van de recall actie van de gerookte zalm van Foppen.
Desondanks geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan dat de terughaal actie met de salmonella besmette zalm goed is verlopen.

Inspecties supermarkten
De inspecteurs van de NVWA begonnen =in het weekend na de bekendmaking van de besmetting met de controles. Als eerste lichtten zede supermarkten door. Hieruit blijkt dat alle retailers goed gehoor gaven aan de recall. Nergens lag besmette zalm in de schappen. . Onderzoek bij de horeca gaf hetzelfde beeld.

Succesvolle recall
De NVWA verplicht bedrijven betrokken bij de verhandeling van zalm inzage te geven in hun distributielijsten. Daarnaast moeten bedrijven hun afnemers melden dat ze de mogelijk besmette zalm hebben geleverd. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle bedrijven dit hebben gedaan.

Bekeuring
Toch kregen elf ondernemingen een boete. Dit omdat zij de zalm nog verkochten of dat zij hun afnemers niet goed hadden ingelicht. Maar volgens de NVWA is dit slechts een fractie van het totale aantal onderzochte bedrijven.

Foppen
Tijdens de recall lag de zalmproductie in de fabriek van visfabrikant Foppen stil. Foppen heeft na onderzoek aangetoond dat in de Nederlandse fabriek geen besmetting heeft plaatsgevonden. Inmiddels is de productie dan ook weer hervat. De NVWA heeft vertrouwen in de maatregelen die zijn genomen door Foppen.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen