IC-zorg Röpcke-Zweers Ziekenhuis verzekerd door samenwerking met Isala

Array

Afspraken tussen de Raad van Bestuur van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis van de Saxenburgh Groep en de maatschap Anesthesiologie & Intensive Care Zwolle binnen de Isala klinieken zorgen ervoor dat patienten van het Hardenbergse ziekenhuis ook in de toekomst op intensieve zorg kunnen blijven rekenen. Dit past binnen de plannen om de kwaliteit van zorg in de regio Vechtdal te waarborgen. Netwerk Acute Zorg Zwolle heeft de verbinding tussen beide IC’s tot stand gebracht. Dit is een belangrijk voorbeeld van regionale samenwerking tussen beide ziekenhuizen onder het motto ‘Verbeteren door Verbinden’.

Eigen omgeving
De dienstverleningsovereenkomst gaat 7 januari 2013 van start. Om volledige IC-zorg in regio Vechtdal voor de toekomst te waarborgen is voor het Röpcke-Zweers Ziekenhuis een directe verbinding met de topklinische (level 3) IC in Zwolle nodig. De maatschap Anesthesiologie & Intensive Care Zwolle waarborgt de inzet van intensivisten in Hardenberg. Deze maatschap neemt graag dit initatief en draait met vijf intensivisten (IC-artsen) op de IC in Hardenberg in roulatie mee. Het grote voordeel voor patienten én hun bezoekers van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis is dat zij nu in hun eigen omgeving op de IC (level 1) verpleegd worden en niet naar Zwolle vervoerd hoeven te worden.

Ook patienten uit Hardenberg e.o. die op de topklinische IC van de Isala klinieken verpleegd moeten worden, kunnen door de aanwezigheid van de IC in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis teruggeplaatst worden, zodra zij daar vanwege hun zorgzwaarte aan toe zijn. Daardoor blijven de topklinische IC-bedden in de Isala klinieken beter beschikbaar voor patienten die dat echt nodig hebben. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis biedt zo een compleet pakket aan basiszorg, enerzijds in nauwe aansluiting op de huisartsenzorg in de regio en anderzijds in aansluiting op de topklinische zorg in Zwolle.

Optimaliseren regionale IC-zorg
De overeenkomst draagt bij aan de optimale beschikbaarheid van IC-zorg in de regio. De afspraken tussen beide IC’s zijn binnen het Netwerk Acute Zorg Zwolle tot stand gekomen. Netwerk Acute Zorg Zwolle coördineert en regisseert de regionale afstemming van acute zorg in het belang van de patient. De Netwerkfunctie is ingesteld door het Ministerie van VWS en in deze regio ondergebracht bij de Isala klinieken. Binnen dit netwerk maakten beide ziekenhuizen eerder al vergelijkbare afspraken over de organisatie van spoedeisende hulp.

Het initiatief is mogelijk een voorbeeld voor andere ziekenhuizen in Nederland die te maken hebben met vraagstukken over het inrichten van IC-zorg in de regio.

Bron: Saxenburgh Groep

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen