CTMM-debat Keuzes in de Gezondheidszorg:‘Topsectorenbeleid medische technologie wassen neus’

Array

 Hoe houden we de gezondheidszorg betaalbaar, van hoogstaande kwaliteit en voor iedereen toegankelijk? Dat was het centrale thema van een debat dat CTMM (Center for Translational Molecular Medicine) 9 oktober in perscentrum Nieuwspoort organiseerde. Conclusie: de overheid moet veel meer geld investeren in het topsectorenbeleid rond medische technologie. “Want dat is nu pure window dressing”, aldus Jan Raaijmakers, Vice President External Scientific Collaborations Europe van GlaxoSmithKline.

Om nieuwe, kostbare geneesmiddelen en therapieen te kunnen blijven aanbieden, is er een urgente behoefte om de effectiviteit daarvan beter te kunnen voorspellen, zo vonden de deelnemers aan het debat. Tegelijkertijd zijn nieuwe methoden om ziekten in een vroeger stadium op te sporen dringend gewenst. Zoals Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting en voorzitter van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen het verwoordde: “Vroegdiagnostiek werkt kostenbesparend. Als mensen eenmaal klachten hebben, vallen de ziektekosten veel hoger uit. Zo kost nierdialyse jaarlijks maar liefst 80.000 euro per patient.” En hoogleraar Cardiologie Ygal Pinto (AMC): “Er is enorm veel te winnen als je eerder kunt ingrijpen.”

Meer investeren in medische innovatie is dus dringend gewenst, concludeerde onder andere Jan Raaijmakers. “Nu is het topsectorenbeleid voor de medische technologie een wassen neus. De overheid draait de geldkraan voor veelbelovend onderzoek halverwege de rit dicht, terwijl Nederland tot voor kort nota bene als lichtend voorbeeld gold voor het buitenland.” En Joop Sistermans, voorzitter van de Raad van Toezicht van CTMM: “CTMM-onderzoek werkt niet alleen in hoge mate kostenbesparend voor de zorg, maar nieuwe hoogwaardige technologieen zijn als exportproduct ook goed voor de BV Nederland.”

Bij D66 vond het pleidooi in ieder geval gehoor. Tweede Kamerlid Pia Dijkstra: “Ruimte geven aan innovatie is heel belangrijk. Als het gaat om 150 miljoen euro die de overheid moet investeren, lijkt mij dat geen probleem. Ik ga hierover praten met onze financieel woordvoerder.”

CTMM is een Nederlands publiek-privaat samenwerkingsinitiatief. Alle Nederlandse universitair medische centra, enkele universiteiten en meer dan 85 bedrijven werken actief samen om nieuwe vindingen sneller aan het bed van de patient te brengen. CTMM telt momenteel 112 partners.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen