3000e Niertransplantatie in Erasmus MC

Array

Steeds meer manieren om ‘levend’ nieren te doneren
In het Erasmus MC heeft vandaag (16 oktober) de 3000e niertransplantatie plaatsgevonden. Het niertransplantatiecentrum van het Erasmus MC is een van de grootste van Nederland en voert het grootste ‘levende’ transplantatieprogramma van Europa uit.

Bij levende transplantatie doneren familieleden, vrienden of kennissen een nier aan een naaste die aan een nierziekte lijdt. Onder de 3000 niertransplantaties die het Erasmus MC tot nu toe heeft uitgevoerd zijn levende transplantaties, maar ook transplantaties van nieren van overleden donoren.

In het levende transplantatieprogramma van het Erasmus MC zijn verschillende vormen van donatie mogelijk. Allereerst is er de directe levende donatie. Een donor –dikwijls een familielid- schenkt rechtstreeks een nier aan een patient. Tegenwoordig kan directe donatie dikwijls ook doorgang vinden als bloedgroepen van donor en ontvanger verschillen. De ontvanger ondergaat dan een behandeling waarbij de antistoffen uit het bloed worden gefilterd.

Een andere vorm is crossover of ruildonatie. Donor A doneert zijn nier daarbij aan ontvanger B en donor B doneert aan ontvanger A. Tenslotte kan iedere gezonde Nederlander een nier doneren aan een patient die op de wachtlijst staat. Deze vorm van doneren wordt altruïstische donatie genoemd. Ongeveer 75 procent van de niertransplantaties in het Erasmus MC vindt plaats met nieren van levende donoren.

Volgende week is het nationale Donorweek. Bekende Nederlanders roepen die week op tot registratie in het donorregister. Ook kan iedere Nederlander zijn eigen campagne voeren om zoveel mogelijk vrienden, kennissen of onbekenden te stimuleren zich te registeren als orgaandonor.

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen