Kleine eiwitten voor betere medicijnbezorging

Array

Getting past the barrier: New insights into the uptake mechanisms of cell-penetrating peptides and applications to the delivery of macromolecules
Het is steeds beter mogelijk om medicijnen te ontwerpen, omdat we steeds meer weten over de biologische mechanismen die aan ziektes ten grondslag liggen. Desondanks verschijnen er slechts weinig nieuwe medicijnen. Een cruciaal probleem is dat veel potentiele medicijnen niet of slechts in beperkte mate de plek van bestemming in het lichaam bereiken. Door kleine eiwitten te koppelen aan deze potentiele medicijnen verbetert de bezorging en daarmee de werkzaamheid aanzienlijk.

Onderzoek van Wouter Verdurmen biedt nieuwe inzichten in de precieze werking van deze kleine eiwitten. Daarnaast onderzocht hij de nieuwe bezorgtechnologie in een aantal zogeheten next-generation-medicijnen, waaronder een nieuw eiwitbezorgsysteem en kleine plastic bolletjes die gevuld zijn met enzymen die actief zijn binnenin de cel. De bevindingen laten een belangrijke stap voorwaarts zien voor de toepassing van de bezorgtechnologie voor specifieke ziektes, waaronder kanker en stofwisselingsziektes.

Biografie
Wouter Verdurmen (Hulst, 1983) studeerde Biomedische Wetenschappen in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte hij bij de afdeling Biochemie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Hij heeft van NWO een Rubicon-beurs ontvangen. Hiermee verricht hij sinds 1 september 2012 als postdoc onderzoek aan de universiteit van Zuerich.

Datum maandag 22 oktober 2012

Tijd 10:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen

Promovendus de heer drs. W.P.R. Verdurmen

Promotors prof. dr. R.E. Brock

Copromotors dr. ir. M. Adjobo-Hermans

Bron: RU

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen