Terugblik WereldReumaDag

Een trotse Marlies Allewijn presenteerde op WereldReumaDag haar boek SchEef, over een pubermeisje dat te horen krijgt dat ze jeugdreuma heeft. Ambassadeur Anita Witzier was aanwezig bij de boekpresentatie. Door heel Nederland waren afgelopen vrijdag activiteiten georganiseerd voor WereldReumaDag.

Tientallen ziekenhuizen en reumapatientenverenigingen organiseerden een speciale informatiemarkt of beweegdag, zoals in het Kennemer Gasthuis in Haarlem, waar Anita Witzier deelnam aan tests en workshops.
Bij de kookworkshop gaf een ergotherapeut slimme tips voor het snijden van groenten, zodat handen en polsen minder belast worden. Met ruim 400 bezoekers was de dag in het Kennemer Gasthuis een succes.

Anita Witzier: “Een heel diverse dag en bijzonder nuttig! Het was niet alleen informatief maar ook instructief. Door alle workshops kun je zelf goed ervaren hoe je kunt bewegen of op een manier die minder belastend is.”

Boekpresentatie SchEef
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht werd ‘s middags de jeugdroman SchEef gepresenteerd. Schrijfster Marlies Allewijn heeft zelf reuma en baseerde de roman op haar ervaringen als puber. Hoofdpersoon in het boek is Eef, die door de reuma niet meer kan dansen, haar absolute passie.

Het eerste exemplaar van SchEef werd daarom overhandigd aan choreograaf en danser Shaker, bekend van diverse dansprogramma’s op televisie. Shaker vertelde dat hij geraakt was door het boek: “Ik kan me niet voorstellen dat je Dansers in actie voor SchEef ‘s morgens op staat en niet kunt
bewegen! Marlies heeft dat heel goed beschreven.”

SchEef eindigt met een dans, uitgevoerd door Eef en haar danspartner Dilep, waarin het hebben van reuma verbeeld wordt. Bij de boekpresentatie werd deze indrukwekkende scene opgevoerd door twee jonge dansers.

Marlies Allewijn en Anita Witzier
Anita Witzier: “Marlies Allewijn raakt op aangrijpende, ontroerende en humoristische manier de kern van leven met reuma: beperkingen, onbegrip, onzichtbaar, grillig. Een prachtig boek dat je raakt en het verdient gelezen te worden. Ook door mensen zonder reuma!”