Coeliakie Kookworkshop

Array

Kookworkshop voor kinderen en jongeren met glutenallergie
Op 1 november 2012 organiseert het Jeroen Bosch Ziekenhuis een kookworkshop in het Koning Willem I College voor kinderen en jongeren met glutenallergie (coeliakie) en hun ouders. Deze middag is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging, het Koning Willem I College en de Stichting Vrienden van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De deelnemers volgen een verrassingsworkshop en kunnen al hun vragen over glutenallergie stellen.
De workshops worden georganiseerd voor kinderen en jongeren tussen de zes en achttien jaar. Ook hun ouders en de ouders van kinderen met glutenallergie onder de zes jaar zijn welkom. Zij volgen een workshop ‘Gezonde Voeding’. Alle deelnemers hebben de tijd om hun vragen te stellen aan kinderartsen, dietisten en deskundigen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. De middag vindt plaats in het Koning Willem I College, Vlijmenseweg 2 in ’s-Hertogenbosch. De ontvangst is om 15:30 uur.
Uniek samenwerkingsverband
Voor het eerst werken de vier partijen samen om een middag voor patienten te organiseren. Het idee voor een kookworkshop voor coeliakiepatienten komt van kinderarts voor maag-, darm- en leverziekten Judith Deckers-Kocken van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij heeft een coeliakiepolikliniek opgericht in het ziekenhuis, waar  kinderdietisten, kinderpsychologen en kinderverpleegkundigen nauw samenwerken. Deckers-Kocken merkte dat kinderen met coeliakie last hebben van hun uitzonderingspositie: “Spontaan uit eten of logeren kan niet”, zegt ze. “Het dieet is onzichtbaar en daar hebben de patienten last van.” Daarom is het van belang kinderen in contact te brengen met lotgenoten. Ook wil Deckers-Kocken glutenvrij geaccepteerd maken. Zo zou glutenvrij koken een onderdeel moeten zijn van koksopleidingen. Het Koning Willem I College werkt graag mee aan dit streven en begeleidt de coeliakiepatienten en hun ouders, maar ook haar eigen studenten in de glutenvrije keuken. “Voor de ontwikkeling van onze studenten is het goed om kennis te hebben over bijzondere voedingspatronen. Voor ons was het daarom niet nodig om lang na te denken over het verzoek tot samenwerking”, zegt Marc Raaijmakers, directeur van de Middelbare Horeca School van het Koning Willem I College. “Wij hebben de mogelijkheid onze faciliteiten in te zetten voor de samenleving.”

Aanmelden
Er zijn geen kosten verbonden aan deze middag. Deelnemers moeten zich voor deze middag aanmelden op www.jbz.nl/kookworkshop. Op deze website is bovendien meer informatie te vinden over de middag.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientveilige en patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire, Minimaal invasieve en Transmurale geneeskunde.

Recente artikelen