De toekomst van weefsel processing, veiliger, schoner en groener

Array

‘Innovatie in weefsel processing’
Donorweefsels zoals bot en huid moet aan strenge veiligheidseisen voldoen. Om dit te bereiken zijn weefselbanken genoodzaakt agressieve methoden van schoonmaken en steriliseren te gebruiken die de kwaliteit van het uiteindelijke product aantasten wat een voorspoedig herstel van  patienten in de weg kan staan. Weefselinstellingen die menselijk lichaamsmateriaal leveren, balanceren  bij hun afweging voor bewerkingsmethoden voor weefsel steeds tussen de veiligheid en de effectiviteit van hun producten. Het reinigen en steriliseren met behulp van superkritische gas is een methode die al op grote schaal wordt toegepast in de voedsel- en olie industrie. Het blijkt echter ook goed toepasbaar op lichaamsmateriaal. Met behulp van het inerte en milieuvriendelijke CO2  kunnen steriele  weefselproducten gerealiseerd worden, waarvan de mechanische en biologische eigenschappen optimaal bewaard zijn. De toepassing van superkritische CO2  op lichaamsmateriaal  heeft  daarmee  de potentie om het dilemma  tussen veilige of effectief donorproducten definitief te doorbreken. Op 1 November 2012 vindt er in Amsterdam een internationaal  congres plaats dat speciaal aandacht besteed aan deze ontwikkeling.

Ondanks de spectaculaire ontwikkelingen in de Healthcare industrie is het gebruik van humaan weefsel in het merendeel van de gevallen nog steeds de beste oplossing bij de behandeling van indicaties voor transplantatie. Het verkrijgen van donorweefsel is een complex proces,  of het nu bot, huid of hartkleppen betreft,  zeker als het erom gaat de kwaliteit van het gedoneerde materiaal te garanderen, en bovendien te voldoen aan alle veiligheidseisen, vastgelegd door nationale en internationale toezichthouders.

In vergelijking met farmaceutische en medical devices brengt het gebruik van humaan weefsel onvermijdelijke risico’s met zich mee. Om te voldoen aan de gezondheidseisen en de behoefte van de patient is het voor de wereld van weefsel transplantatie een voortdurende uitdaging om de juiste keuze te maken tussen het leveren van veilige transplantaten die voldoen aan alle ethische en juridische procedures en het in stand houden van de biologische eigenschappen van humaan materiaal . Om de effectiviteit van het transplantaat te maximaliseren en zo tegelijkertijd verzekerd te zijn van een voorspoedig herstel van de patient zou het botmateriaal vrij moeten zijn van  bloed, vet en andere debris dat een afweerreactie kan oproepen en daardoor de acceptatie en ingroei ervan bemoeilijkt.  Voor de veiligheid van de patient is het bovendien  belangrijk dat het transplantaat geen virussen en/of bacterien bevat, en dus gesteriliseerd wordt.

Tot op heden gebruiken weefselbanken wereldwijd traditionele processing technieken. Om de veiligheid te garanderen hanteren zij agressieve reinigingsmethoden met chemicalien en/of bestralen van het weefsel. Hierdoor wordt   het humaan materiaal beschadigt en komt  de kwaliteit van het eindproduct in gevaar. Het zal uiteindelijk leiden tot een langere herstel periode voor de patient en suboptimale transplantatie resultaten. Het gebruik van Gamma straling als sterilisatie techniek wordt al heel lang toegepast,  omdat er geen vergelijkbaar alternatief blijkt te bestaan om de steriliteit van het product te realiseren. Inmiddels is echter een alternatief beschikbaar.

EMCM heeft een nieuwe processing techniek ontwikkeld dat het product steriliseert met behoud van die biologische eigenschappen die de specifieke karakteristieken van menselijk weefsel zoals bot, pees en andere weefsel bepaalt. Deze techniek is gebaseerd op het gebruik van CO2 gas in de superkritische fase voor kritische processing technieken zoals reinigen en steriliseren. Superkritische CO2 beschikt over de capaciteit om in het materiaal door te dringen en het op die manier te reinigen en steriliseren zonder de weefselstructuur aan te tasten. CO2 is neutraal en niet toxisch. Het werkt bij kamertemperatuur en is als zodanig milieu vriendelijk. Superkritische CO2 wordt op grote schaal gebruikt in voedsel processing, processing van farmaceutische- en olie producten.

In samenwerking met Europese botbanken, orthopedische chirurgen en onderzoekers aan de Universiteiten werkt EMCM aan de ontwikkeling en het gebruik van nieuwe en/of betere weefsel producten door de toepassing van deze superkritische gas techniek en dit zal zeker een zeer positieve invloed hebben op de wereld van weefsel transplantaties.

OP 1 November 2012 zal in the EYE museum in Amsterdam een internationaal congres plaatsvinden waar uitgebreid in gegaan zal worden op de mogelijkheden van superkritisch gas voor het bewerken van humaan lichaamsmateriaal. Voor  deelname aan het congres zie de website www.emcm.com

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen