Prestatiegericht leiderschap geeft meer stress

Array

Verpleegkundigen en verzorgenden die veel stress ervaren in hun werk nemen sneller ontslag en stoppen eerder met hun beroep. Een hoge tijdsdruk, weinig overlegmogelijkheden in het team en een prestatiegerichte leiderschapsstijl geven meer kans op stresssymptomen, blijkt uit onderzoek van het NIVEL, AMC en CEG/RVZ.

Het onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Nursing Studies toont aan dat deze stress ook afhangt van de werkgever. De belangrijkste factoren die stress vergroten zijn tijdsdruk, onvoldoende overleg met collega’s en de leiderschapsstijl op de afdeling. Hoe meer de leiding gericht is op presteren en taken, hoe zwaarder deze situaties voor verpleegkundigen en verzorgenden gaan wegen. Veel stress kan resulteren in ontevredenheid over het werk, vervroegd uittreden en personeelsverloop.
Dagelijkse kost
De meeste stress gaven situaties waarin de familie van een patient iets verwacht en de verpleegkundige of verzorgende weet dat dit niet overeenkomt met de wensen van de patient. Ook situaties waarin de verpleegkundige of verzorgende het niet eens is met het beleid van de arts geven veel stress. En zorgverleners vinden het lastig te beslissen hoe te handelen, als ze zien dat een collega niet goed functioneert en collegialiteit hen weerhoudt er iets van te zeggen. Het onderzoek is uitgevoerd onder de deelnemers aan het landelijke Panel Verpleging & Verzorging.
.
Excellente Zorg
V&VN biedt met Excellente Zorg een oplossing voor het voorkomen van stress bij verpleegkundigen en verzorgenden. Henk Bakker, voorzitter V&VN: “Excellente Zorg draagt bij aan een plezierige werkomgeving waarin verpleegkundigen en verzorgenden hun vak kunnen uitoefenen zoals zij dat willen.
Daar wordt de patientenzorg beter van. En blijven verzorgenden en verpleegkundigen behouden voor de zorg.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen