Europarlementariër noemt vooruitgang op het gebied van bevolkingsonderzoeken voor colorectale kanker in Europa “bedroevend”

Array

Europarlementarier Pavel Poc heeft zich uitgesproken over de huidige staat van bevolkingsonderzoeken voor colorectale kanker (CRC) in de Europese Unie (EU), en bestempelde deze als “bedroevend”. Op een persconferentie tijdens de 20ste United European Gastroenterology Week (UEG Week 2012, Europa’s grootste gastro-enterologische congres) in Amsterdam, spoorde Poc journalisten aan de boodschap te helpen overbrengen dat elk EU-land zou moeten werken aan het invoeren van een bevolkingsonderzoek voor CRC en dat de landen die dergelijke onderzoeken al hebben hun ervaringen zouden moeten delen en andere landen zouden moeten aansporen om mee te doen.

“Het is bedroevend dat ondanks het feit dat het Europees Parlement in 2010 een Schriftelijke Verklaring heeft aangenomen over het bestrijden van colorectale kanker in de EU en ondanks enorme inspanningen van een aantal politici en organisaties als UEG, slechts 8 van de 27 lidstaten tot dusver nationale bevolkingsonderzoeken voor CRC hebben ingevoerd”, sprak hij. “Als iedere journalist één artikel zou schrijven om te voorkomen dat één persoon zal overlijden aan de gevolgen van CRC, zouden er jaarlijks minstens 200.000 artikelen over het probleem worden gepubliceerd.”
Colorectale kanker in Europa
Bij de meeste nieuwe gediagnosticeerde gevallen van kanker is er sprake van CRC en dit is de op één na belangrijkste doodsoorzaak van kanker in het algemeen in Europa. Jaarlijks overlijden meer dan 200.000 Europeanen aan kwaadaardige tumoren van de dikke darm en het rectum. Veel van deze sterfgevallen kunnen echter voorkomen worden. Effectieve en veilige screening op colorectale kanker en vroege detectie zijn cruciale factoren bij het terugdringen van het aantal slachtoffers van deze “verborgen” vorm van kanker. Meerdere onderzoeken bevestigen de voordelen van bevolkingsonderzoeken voor CRC, zowel voor individuen als voor de samenleving als geheel. Screening middels fecale occult-bloedtesten of colonoscopie kan helpen kanker te voorkomen en levens te redden.

“We hebben al het benodigde bewijsmateriaal om de moeite en kosten die nodig zijn voor het opzetten en uitvoeren van nationale bevolkingsonderzoeken voor CRC te rechtvaardigen”, aldus Poc. “We beschikken over de technologie en er is ervaring in diverse landen, we hebben slechts een betere Europese coördinatie nodig en toezegging van de landen met ervaring om hun kennis te delen.”

Huidige status van screening op CRC in de EU
Het Europees Parlement nam de Schriftelijke Verklaring over de bestrijding van colorectale kanker in de EU op 25 november 2010 aan, na een onophoudelijke campagne door Poc en andere leden van het Europees Parlement, gesteund door deskundigen van UEG. Sindsdien zijn er diverse belangrijke evenementen georganiseerd met als doel CRC bovenaan de politieke en wetenschappelijke agenda te houden. Helaas wordt maar langzaam vooruitgang geboekt door gebrek aan politieke wil en/of gebrek aan competentie op nationaal niveau. “Alleen als professionals in de gezondheidszorg, patientenorganisaties en politici nauw samenwerken op nationaal niveau, terwijl EU-politici en beleidsmakers de druk verder opvoeren, kunnen we concrete resultaten boeken”, zegt Poc.

“We hebben de Europese Commissie gevraagd waarom zij niet in actie komt als het gaat om het aansporen van de lidstaten om nationale bevolkingsonderzoeken voor CRC in de hele EU in te voeren en we kregen als antwoord dat, gezien de omvang van het probleem, de Commissie er niet van overtuigd is dat aanvullende maatregelen nodig zijn”, legt hij uit. “Hoeveel levens moet het nog gaan kosten voor we gecoördineerde Europa-brede actie zullen zien op de schaal zoals we hebben gezien bij screening op borstkanker en baarmoederhalskanker?”

Project “Screen de Parlementariers”
Een recent bewustmakingsinitiatief aangevoerd door Poc en andere parlementsleden is het project “Screen de Parlementariers”, waarbij leden van het Europees Parlement wordt gevraagd rolmodel te worden en een preventief onderzoek voor CRC te ondergaan in hun eigen land. Dit zal, zo hoopt men, helpen bij het versterken van de samenwerking tussen elk parlementslid en het eigen nationale gastro-enterologiegenootschap en zal beleidsmakers in de landen waar een uitgebreid bevolkingsonderzoek nog niet bestaat beïnvloeden.

“We zien dit als een kans voor leden van het Europees Parlement om een duidelijk voorbeeld te stellen en voorop te lopen bij het aanmoedigen van deelname aan bevolkingsonderzoeken voor CRC”, aldus Poc. “Uiteraard komt het de gezondheid van alle deelnemende parlementsleden ook ten goede.”

Poc en andere leden van het Europees Parlement zullen druk blijven uitoefenen op EU-lidstaten om op nationaal niveau bevolkingsonderzoeken voor CRC in te voeren, beste praktijken uit te wisselen tussen professionals in de gezondheidszorg in de hele EU en voorlichting over en onderzoek naar risicofactoren voor CRC te steunen.

UEG – United European Gastroenterology – www.ueg.eu

Het vieren van 20 jaar UEG
Dit jaar viert UEG met trots de 20ste verjaardag van haar oprichting en van de eerste United European Gastroenterology Week (UEG Week) die in 1992 in Athene werd gehouden. Er is sindsdien veel bereikt en vandaag de dag is de UEG de meest veelomvattende organisatie van haar soort ter wereld. Zij vertegenwoordigt meer dan 22,000 Europese specialisten met interesse in ziekten van het spijsverteringsstelsel. Kijk voor meer informatie over de UEG en haar werk op: www.ueg.eu.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen