DBC-Onderhoud doet onderzoek naar bekostiging keten-DBC

Array

Bij de behandeling van chronische ziekten door meerdere behandelaars, die bekostigd wordt met zogenaamde keten-DBC’s, kan het voorkomen dat een behandelaar een nieuwe DBC opent naast de lopende keten-DBC. Dit blijkt uit onderzoek van DBC-Onderhoud, waarbij bekeken is of de registratie van zorg voor diabetes mellitus patienten in de eerste en tweede lijn (ketenzorg) goed aansluit.

Een manier om de ketenzorg in samenhang te financieren is via integrale bekostiging. Met integrale bekostiging wordt geprobeerd de zorg te ontschotten, door zorg die over verschillende lijnen heen gaat op een eenduidige manier te bekostigen. Hiervoor worden onder andere keten-DBC’s gebruikt. Dit is een contract tussen een keten van zorgaanbieders (zorggroep) en een zorgverzekeraar, waarbij een prijs wordt afgesproken op basis van een zorgstandaard. De NZa heeft hiervoor beleidsregels opgesteld. De keten-DBC’s staan los van de gewone DBC’s die gebruikt worden als onderhandelingstaal voor de zorg in- en verkoop in de tweedelijns zorg.

DBC-Onderhoud is in gesprek met zorgverzekeraars, eerstelijnsdeskundigen, zorginstellingen en de NZa om tot verdere verbetering van het bekostigingssysteem van ketenzorg te komen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merit Boersma via             06 464 372 33      .

bron: DBC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen