Tips voor de overgang naar wintertijd

Array

wintertijdDe zomertijd loopt alweer bijna op zijn eind.  Komend weekeinde gaan we opnieuw de wintertijd in. Op zondag 31 oktober draaien we om 03.00 uur de klok een uur achteruit, zodat we op GMT+1 (02.00 uur) komen in plaats van GMT+2. GMT is de wereldtijd. Als het wintertijd wordt gaat de klok van 3 uur ’s nachts naar 2 uur ’s nachts, achteruit dus. De “wintertijd” is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur ’s ochtends licht worden.

  • Officieel gebeurt dat  zondag 31 oktober om 3.00u ’s morgens. Het voordeel is dat we een uur extra hebben! Niet iedereen vindt de omschakeling van zomer naar wintertijd fijn omdat hun biologische klok dan van slag is.

Hieronder wat tips:

  • Wanneer je beddtijd bv 23.00 uur is, ga dan vandaag om 23.30 slapen, vrijdag om 23.45 en zaterdag om 00.00u. Dan is het wintertijd nl 23.00 uur!!! De omschakeling is dan niet zo groot. Zorg er daarna voor dat je elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op. Ook in het weekend.
  • Start op de avond voor de omschakeling een uur voor bedtijd met je gebruikelijke rituelen: deuren op slot, pyjama aan en tanden poetsen. Doe niets actiefs meer. Verminder lichtprikkels en geluidsprikkels.
  • Neem in het begin zoveel mogelijk daglicht tot je.
  • Als je wekker gaat, synchroniseert je biologische klok zich met de werkelijke tijd. Wees meteen actief en zorg voor veel licht en veel geluid.
  • Maak je het toch een keer laat, slaap dan pas uit wanneer je minimaal 1,5 uur later naar bed gaat dan je gebruikelijke bedtijd. Is je bedtijd 23:00 uur, dan hoef je dus pas aan uitslapen te denken als je om 00:30 uur naar bed gaat. Slaap in dat geval maximaal 1,5 uur uit. Staat je wekker normaal op 7:00 uur, dan maak je er dus hooguit 8:30 uur van. Wordt het extreem laat, bijvoorbeeld 5 uur ’s nachts, probeer dan in totaal maximaal 8 uur te slapen.
  • Doe geen dutjes overdag in de periode dat je je ritme aan het aanpassen bent. Dit vermindert de slaapdruk die je overdag opbouwt voor ’s nachts, waardoor je toch moeilijk inslaapt.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen