Fractie Jeugd V&VN kritisch over concepttekst Jeugdwet

Array

De rol van jeugdverpleegkundigen moeten worden opgenomen in de concept Jeugdwet. Tevens moet meer samenhang gebracht worden tussen de Jeugdwet en de Wet publieke gezondheid (Wpg). Dat stelt de fractie Jeugd van V&VN in reactie op de concept tekst van de Jeugdwet.

De fractie Jeugd heeft in de consultatieronde over de Jeugdwet kritisch gekeken naar het doel, de strekking en de reikwijdte van de nieuwe Jeugdwet en hierover haar zorg uitgesproken. De kritische opmerkingen richten zich met name op twee onderdelen. In de eerste plaats ontbreekt de jeugdverpleegkundigen in de wetteksten. De fractie Jeugd is van mening dat de plek van de jeugdverpleegkundige cruciaal is in de jeugdzorg en dan ook een plek moet krijgen in de wettekst en dat het maatwerk van de jeugdgezondheidszorg niet geïsoleerd mag worden.

De fractie Jeugd is bezorgd over het onderbrengen van de JGZ in twee wetten (Wpg en Jeugdwet). Er moet meer samenhang aangebracht tussen deze wetten aangebracht worden, zodat jeugdverpleegkundigen niet onder twee wetten komen te werken. Aansluitend moeten er maatregelen genomen worden om de samenhang tussen het uniforme deel (Wpg) en het maatwerk (jeugdwet) te garanderen. ‘

Vervolg
Na deze consultatieronde volgt op hoofdlijnen de reactie van de staatssecretarissen (VWS en V&J). In dit stuk komen de hoofdpunten van de binnengekomen reacties. Het aangepaste voorstel gaat dan voor advies naar de Raad van State en daarna naar de Tweede Kamer.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen