Urologen laten snor staan voor prostaatkankeronderzoek

Achttien mannelijke medewerkers van het UMC St Radboud laten in de maand Movember (voorheen november) hun snor groeien. De artsen, verpleegkundigen en onderzoekers van de afdeling Urologie vragen zo aandacht voor prostaatkanker en zamelen geld in voor onderzoek. Ze zijn niet de enigen die hun  snor, alias `Mo’ (Moustache) laten groeien. Mannen uit 21 landen wereldwijd doen mee met de succesvolle en bijzondere Movember actie.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Elk jaar krijgen in Nederland meer dan 10.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Ze lopen er vaak te lang mee rond uit angst, onbekendheid en/of schaamte. De ziekte is goed behandelbaar wanneer die in een vroeg stadium wordt  ontdekt, maar het komt ook voor dat klachten zich pas openbaren als de ziekte al is uitgezaaid.

Maand van de snor
Movember is sinds 2003 in twaalf landen een welbekend en groot fenomeen. Het idee werd geboren in Adelaide, door een paar besnorde mannen die een biertje dronken in een bar. Geïnspireerd door de gezondheidsbeweging onder vrouwen kwamen ze tot de conclusie dat mannen nooit actief opkomen voor  hun gezondheid. Door een universeel mannenobject, de snor, te combineren met een belangrijk thema vonden ze een uniek recept om mannen te bewegen om meer met hun gezondheid bezig te zijn. Dit mondde uit in het internationale concept Movember. Jaarlijks ontwikkelt Movember een ludieke en  creatieve campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun denken over en het omgaan met hun gezondheid veranderen. De regels van Movember zijn simpel: de deelnemende mannen scheren zich voor het laatst op 31 oktober en houden hun snor netjes tot het einde van Movember. Voor het laten staan van  hun snor zoeken ze sponsoren.

De opbrengst van de actie komt ten goede aan prostaatkankeronderzoek. In 2011 werd wereldwijd meer dan 81 miljoen euro ingezameld. In Nederland gaan alle opbrengsten dit jaar naar het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL).

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen