Avant sanare winnaar VoorGoedeZorg met ‘Gewichtige gezinnen’

Array

Obesitas bestrijden met hulp sociale omgeving
Avant sanare uit Rotterdam is winnaar van de innovatiewedstrijd VoorGoedeZorg van VGZ. Het programma Gewichtige gezinnen streeft er naar het leef- en eetgedrag te beïnvloeden van mensen met obesitas, onder meer met hulp van familie en vrienden. Avant sanare sleepte de hoofdprijs van VoorGoedeZorg in de wacht tijdens een spannende, door Jort Kelder gepresenteerde finale. De bedenker van Gewichtige gezinnen, Domien Theuvenet, gaat zijn idee samen met VGZ verder ontwikkelen en uitvoeren. Het thema van VoorGoedeZorg was dit jaar obesitas.

Je directe sociale omgeving beïnvloedt voor een groot deel je leef- en eetgedrag, aldus Avant sanare tijdens de finale van VoorGoedeZorg. Gewichtige gezinnen is een programma dat mensen met obesitas ondersteunt bij het aanleren van een meer gezonde leefstijl. Het programma daagt niet alleen de obesitaspatient zelf uit, maar ook de mensen in zijn of haar directe omgeving. “Ik constateer dagelijks dat mensen met obesitas thuis onvoldoende steun krijgen in hun poging af te vallen”, zegt Domien Theuvenet, die in Rotterdam pedagogisch werk verricht met Avant sanare. Gewichtige gezinnen gaat overgewicht verder te lijf door zich te richten op voeding, beweging en het omzetten van negatieve gedachten in positivisme.

Innovatiewedstrijd
Gewichtige gezinnen was een van de ruim 90 inzendingen voor de innovatiewedstrijd VoorGoedeZorg, die ditmaal in het teken stond van obesitas. Tijdens de finale in De Fabrique in Utrecht kregen vijf finalisten ieder vijf minuten om hun idee over het voetlicht te brengen. Een deskundige jury ondervroeg de finalisten vervolgens over de ideeen. De jury bestond uit onder anderen uit Cynthia Vogeler van de patientenfederatie NPCF, Leo Peters, voorzitter van de Obesitas Vereniging, Maarten Klomp, medisch directeur van De Ondernemende Huisarts en Maurice Oostendorp, bestuurslid van Coöperatie VGZ.

Problematiek
De jury wees het idee Gewichtige gezinnen aan als winnaar vanwege de multidisciplinaire inzet van onder meer voedingsdeskundigen, bewegingsexperts en psychische ondersteuning. Het idee raakt de huiselijke problematiek achter obesitas, kiest voor een persoonlijke benadering en brengt zorg dichtbij de patient. Vooral de insteek om samen met familie te strijden tegen overgewicht, sprak de jury aan. “Door die aanpak voorkomen we ook in een vroeg stadium dat kinderen te maken krijgen met overgewicht”, lichtte Theuvenet na zijn winst nog toe.

Avant sanare wint met deze wedstrijd de uitvoering van hun idee. VGZ helpt hen met de ontwikkeling, uitvoering en het uiteindelijk in de markt zetten van Gewichtige gezinnen. Het komende jaar moet Gewichtige gezinnen verder vorm krijgen. Alle ontwikkelingen rond de  uitvoering zijn te volgen op Twitter via @VoorGoedeZorg en Facebook/voorgoedezorg. Meer informatie over de wedstrijd VoorGoedeZorg is te vinden op de website: http://www.vgz.nl/voor-goede-zorg

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen