Week van patiëntveiligheid in ZGT

Array

ZGT staat voor kwaliteit en veiligheid en schenkt extra aandacht aan de landelijke vastgestelde veiligheidsthema’s. Dit doen wij van 12 tot en met 16 november tijdens de landelijke week van de patientveiligheid.

Gedurende deze vijf dagen besteden we extra aandacht aan de patientveiligheid in ZGT. Dit gebeurt aan de hand van thema’s van het VMS Veiligheidsprogramma. De week is bedoeld voor zowel ZGT medewerkers als voor patienten en bezoekers.

‘Op beide locaties zijn activiteiten waar medewerkers van ZGT aan deel kunnen nemen. Dit doen we om onze medewerkers nog beter vertrouwd te maken met de veiligheidsthema’s die vastgesteld zijn door het VMS,’ vertelt Sacha van Praag, projectdirecteur zorg bij ZGT. Er worden onder andere klinische lessen aangeboden waarin professionals uitleg geven over een bepaald VMS-thema en er zijn informatie bijeenkomsten.

Ook aan onze patienten en bezoekers laten we graag zien wat ZGT doet op het gebied van patientveiligheid. Daarom is er een posterpresentatie in de hal op beide locaties. De verschillende thema’s worden daar uitgelicht. Op de kinderafdeling wordt informatie uitgedeeld over het thema veilige zorg voor kinderen. Aan het eind van deze pagina treft u de verschillende thema’s. Daar vindt u meer informatie over de VMS-thema’s, wat ZGT daar aan doet en wat het oplevert.

Deelname aan het VMS veiligheidsprogramma is landelijk verplicht voor ziekenhuizen. Het vormt het systeem waarmee ziekenhuizen continue risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen, evalueren en aanpassen. Het is daarmee de verankering van patientveiligheid in de praktijk: vermijdbare schade en sterfte bij patienten te reduceren. Per thema zijn landelijke richtlijnen vastgesteld om werkwijzen in ziekenhuizen te verbeteren. In 2013 moet dit gerealiseerd zijn. ZGT legt op dit moment hierop de laatste hand. Meer informatie: www.vmszorg.nl

Hieronder vindt u per thema meer informatie (klik daarvoor op de link):

* Thema 1: voorkomen van wondinfecties na een operatie (POWI)
* Thema 2: vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patient
* Thema 3: medicatieverificatie bij opname en ontslag
* Thema 4: optimale zorg bij Acute Coronaire Syndromen
* Thema 5: kwetsbare ouderen
* Thema 6: vroege herkenning en behandeling van pijn
* Thema 7: verwisseling van en bij patienten
* Thema 8: voorkomen van nierinsufficientie bij intravasculair gebruik van jodiumhoudende contrastmiddelen
* Extra thema: veilige zorg voor zieke kinderen

bron:  ZGT

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen