Prioriteiten tweede termijn Bijzondere Leerstoel Grote Stad en Gezon..

Array

Per november 2011 is prof. dr. Arnoud Verhoeff voor een tweede termijn van vijf jaar benoemd als bijzonder hoogleraar Grote Stad en Gezondheidszorg. De leerstoel is ingesteld door SIGRA en Achmea en ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam, afdeling Sociologie en Antropologie. In deze tweede termijn zullen de onderstaande thema’s prioriteit krijgen.

Eigen verantwoordelijkheid voorop
Allereerst de verschraling van de verzorgingsstaat, ten gunste van de eigen verantwoordelijkheid van de burger. De burgers worden geacht veel zelfstandiger te zorgen voor een gezond en lang leven. Als zij – vooral langdurige – zorg nodig hebben moeten zij dit zelf organiseren. Deze ontwikkeling wordt mede ingegeven om financiele redenen. De kosten voor de zorg zijn nog steeds aan het oplopen, terwijl de beschikbare middelen verminderen. Echter, beleidsmakers zijn ook van mening dat het teruggeven van de verantwoordelijkheid aan de burger zelf, een positief effect zal hebben, in de vorm van vitalisering en vergroting van de participatie van diezelfde burger. Binnen het kader van de leerstoel is het relevant om te onderzoeken wat deze ontwikkeling betekent voor juist de kwetsbare groepen binnen de stedelijke populatie. Worden ook deze groepen meer vitaal en gezond? Zal de participatie toenemen? Of zien we juist dat deze groepen (meer) tussen wal en schip gaan vallen? Enerzijds vraagt dit om het monitoren van de gezondheid van deze kwetsbare groepen, anderzijds om sociaal-wetenschappelijk onderzoek om inzicht te krijgen in de ervaringen van de kwetsbare burgers zelf en hun omgeving (mantelzorgers).

Zorg in de buurt
Ten tweede wordt er de laatste jaren door betrokken partijen (gemeenten, zorginstellingen, zorgverzekeraars) ook in Amsterdam steeds meer geinvesteerd en samengewerkt bij het organiseren van de zorg in de stad. Uitgangspunten daarbij zijn ondermeer: generalistische – langdurige – zorg en welzijn laagdrempelig aanbieden in de wijk/buurt, rekening houdend met kenmerken van die wijk (gebiedsgericht), het organiseren van goede zorgketens, en het concentreren van specialistische zorg. Er is tot op heden nog weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze (voorgenomen) veranderingen op de (ervaren) kwaliteit van de zorg, juist ook voor kwetsbare groepen. De vooronderstelling – zorg dicht bij huis is naast goedkoper ook beter – is nog onvoldoende wetenschappelijk onderzocht. Dit onderwerp is relevant voor de leerstoel, omdat ook hier de kwetsbare groepen in de stad mee te maken krijgen.

Diversiteit in de landurige zorg
Een derde lijn zet in op het nut en de noodzaak van diversiteit binnen de langdurige zorg. Op dit thema is nog betrekkelijk weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het beoogde effect: verbetering van de kwaliteit van leven van clienten in de langdurige zorg. Juist omdat zorginstellingen voor langdurige zorg in de grote steden met diversiteit in de clientenpopulatie worden geconfronteerd is onderzoek op dit thema binnen de leerstoel passend. Hierbij zijn de diversiteit in het personeel, en de eisen die gesteld worden vanuit clienten belangrijke factoren om mee te nemen.

Meer informatie, vragen of ideeen?
Contactpersoon: Arnoud Verhoeff, averhoeff [at] spam-preventionggd.amsterdam.nl

bron: SIGRA

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen