Stem op AMC-onderzoek naar darmkanker

Array

Vanaf 2013 wordt het bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd, waarbij alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep krijgen om een beetje ontlasting in te leveren. Met deze test, de `FIT’ (Fecale Immunochemische Test), kunnen in Nederland 2.400 mensenlevens per jaar gered worden.

AMC’ers willen nog een stap verder gaan en nagaan of er in de familie van deelnemers darmkanker voorkomt. Door het bevolkingsonderzoek met de FIT uit te breiden met een korte vragenlijst, kunnen ze ook het erfelijk risico op darmkanker bepalen. Hun onderzoek, `Family matters’, is een van de twee kanshebbers op subsidie van de Maag Lever Darm Stichting. Meestemmen is mogelijk op www.mlds.nl.

Wat voegt dit onderzoek toe?
Op dit moment is niet bekend hoeveel mensen deze vragenlijst zouden invullen als die wordt meegestuurd met het bevolkingsonderzoek. De onderzoekers bekijken in dit onderzoek hoe de vragenlijst het best kan worden opgesteld. Op die manier proberen zij zoveel mogelijk mensen de lijst in te laten vullen. Zo kunnen zij bij zoveel mogelijk mensen het erfelijk risico op darmkanker opsporen. Hierdoor zal de overlevingskans in veel gevallen aanzienlijk groter zijn.
U kunt de onderzoeksgroep van `Family matters’ helpen door uw stem uit te brengen op www.mlds.nl.

bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen