Leernetwerk Ondersteuningsplannen presenteert nieuwe handreiking voor de gehandicaptenzorg

Array

Tijdens het symposium ‘Goed werken met ondersteuningsplannen’ op 27 november 2012 is de nieuwe handreiking Ondersteuningsplannen gepresenteerd. Het Kennisplein Gehandicaptensector (samenwerking tussen VGN, MEE Nederland en Vilans) organiseerde het symposium samen met In voor zorg! als afsluiting van het Leernetwerk Ondersteuningsplannen, 1 van de 10 thema’s van het Verbeterprogramma Gehandicaptenzorg. Met deze nieuwe handreiking kunnen professionals het ondersteuningsplan op een simpele manier tot de kern beperken.

‘Goed gebruik van het ondersteuningsplan vraagt nogal wat van professionals’, aldus Marjolein Herps, medewerker van Vilans en specialist op dit onderwerp. ‘Wat moet er precies in staan? Hoe vaak moet je het bespreken? Wat zijn de wettelijke eisen? Welke cursussen kun je volgen? In de praktijk zien we dat het ondersteuningsplan vaak meerdere doelen dient’.
Terug naar de kern
Ondersteuningsplannen vormen het hart van de ondersteuning aan mensen met een beperking. Alle afspraken over aard en intensiteit staan erin. Het is een instrument om clientgericht werken vorm te geven en ontstaat in dialoog. Met deze nieuwe handreiking kunnen zorgorganisaties het ondersteuningsplan weer terugbrengen naar de kern. De handreiking biedt overigens geen kant-en-klaar sjabloon, maar geeft aanwijzingen en criteria waar organisaties zelf mee aan de slag kunnen.

Herziening ook wettelijk nodig
De vorige handreiking stamt uit 2007. Sindsdien zijn er verschillende veranderingen geweest die herziening nodig maakte. De belangrijkste veranderingen zijn het van kracht gaan van het Besluit Zorgplanbespreking AWBZ-zorg in 2009 en de vernieuwde werkwijze kwaliteitskader gehandicaptenzorg in 2012. Reden voor de VGN om de handreiking te herschrijven samen met Vilans, Cordaan en Buntinx Training & Consultancy. De handreiking is in opdracht van de VGN ontwikkeld in een werkplaats van het Kennisplein Gehandicaptensector, als onderdeel van het Verbeterprogramma Gehandicaptenzorg.

Handreiking gebruiken
Geïnteresseerden kunnen de handreiking en de bijbehorende toelichtingen downloaden op  de website van het Kennisplein Gehandicaptensector. De toelichtingen bevatten achtergrondinformatie en hulpmiddelen om beleidsmedewerkers en professionals op weg te helpen bij het ontwikkelen, toetsen en gebruiken van de zorgplansystematiek in de eigen organisatie.

Naar de handreiking Ondersteuningsplannen (externe link)
Naar de themapagina Ondersteuningsplannen (externe link)

Bron: Nieuwsbank.nl/Vilans

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen