Vandaag jaarlijkse Wereld Gehandicapten Dag

Array
Wanneer ratificeert Rutte 2 het VN verdrag voor mensen met een beperking?

3 december is weer de jaarlijkse Wereld Gehandicapten Dag van de Verenigde Naties. Het thema dit jaar is “Removing barriers to create an inclusive and accessible society for all”. Iemand die zich daar in Nederland vol passie dagelijks voor inzet is Monique Kalkman, Paralympisch topsporter en participatie manager bij Welzorg. Zij kan terugkijken op een succesvol 2012, maar wil in 2013 mensen met een handicap nog verder brengen en hoopt dat Nederland het VN verdrag in 2013 ondertekent.
“Het is te gek voor woorden dat het VN verdrag voor inzake mensen met een beperking in Nederland nog steeds niet geratificeerd is in Nederland. We lopen steeds verder achter op zaken als toegankelijkheid en beeldvorming in Nederland als je dat vergelijkt met de rest van Europa. We hebben daarom heel veel persoonlijke en bedrijfsinitiatief nodig om ons in te zetten voor een betere inclusieve samenleving en integratie van mensen met een fysieke beperking”, aldus Monique Kalkman.

In 2012 introduceerde Monique Kalkman het succesvolle programma “Participatie door Innovatie” voor Welzorg. Welzorg is marktleider op het gebied van hulpmiddelen voor mensen met een functie beperking. Doel van het programma is om door innovatieve producten en diensten de participatie en beeldvorming van mensen met een handicap te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn de deelname van een autocoureur met dwarslaesie in de Suzuki Swift cup, www.racingteamwelzorg.com en de lancering van de concept designerrolstoel, de Composeat, die ontwikkeld is in samenwerking met Spyker ontwerper Maarten de Bruijn. “Door geïntegreerde deelname in de autosport laten we het publiek zien dat autorijden voor mensen met een handicap zo logisch is als voor een ieder ander, je hebt er alleen wat auto-aanpassingen voor nodig. De Composeat designer rolstoel moet de beeldvorming, het zelfvertrouwen en acceptatie van mensen met een beperking veranderen, net zoals dat de “hippe bril” van de opticien dat 20 jaar geleden deed voor de brillendragers onder ons.”

Winnaar van de Europese order of Merit Paragolf
Intussen werkt Monique Kalkman zelf hard aan haar eigen nieuwe droom: het bereiken van de wereld top in golf en daarmee de eerste wereld- en paralympisch kampioene te worden in drie verschillende sporten. In 2012 werd het duidelijk dat haar droom een realistisch doel is. Na vier internationale toernooien is Monique uitgeroepen tot beste Europese Paragolfer en is ze eerste geworden in de (netto) order of merit. Voor paragolf maakt Monique gebruik van een innovatieve Golfbuggy met sta functie. “Door middel van golf wil ik ook anderen inspireren om inclusief te denken. Door de Golfbuggy heb ik op de golfbaan gewoon een golfhandicap net als ieder ander, daar telt een dwarslaesie of torticollis niet. Zo zou het in het dagelijks leven ook moeten zijn. Iemands fysieke handicap is op veel manieren te compenseren, door hulpmiddelen, door regelingen en moet je gewoon mee kunnen doen met moderne middelen”.

Dit is een origineel bericht van Welzorg Nederland B.V.
Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen