Decembernummer populair-wetenschappelijk webmagazine KennisInZicht o..

Array

Deze maand in KennisInZicht: hoe andere regels moeten zorgen voor innovatie en minder infecties bij implantaten, wat alcohol met het jonge brein doet en de vijfentwintigste verjaardag van onderzoeksschool BCN.

“Implantaten: met andere regels meer innovatie”
Voor meer innovatie in implantaten zoals heupprotheses, is een verandering van de regels nodig. Dat stelde biomedisch technoloog prof.dr.ir. Henk Busscher onlangs in een artikel in Science. Zijn eigen onderzoeksgroep werkt aan zo’n innovatie: een slim materiaal dat infecties voorkomt en tegelijkertijd zorgt dat een implantaat goed vast komt te zitten in het lichaam.

Te slim om te drinken
Teveel drinken is voor niemand goed. Maar voor jongeren al helemaal niet. Als je hersenen zich nog ontwikkelen, dus tot je 21ste, kun je ze beter niet opzadelen met grote hoeveelheden alcohol. Daar kun je je IQ wel vijftien punten mee naar beneden brengen.

Hartspierziekte door eeuwenoud Fries foutje
Hij zocht naar een betere methode om de erfelijke aanleg voor ziektes op te sporen. UMCG-onderzoeker Paul van der Zwaag vond die manier. Bovendien kon hij de aanleg voor een hartspierziekte, die bij zeker honderd families in vooral Noord-Nederland voorkomt, herleiden naar een Fries die tussen 1200 en 1400 leefde.

Donornieren blijven beter in machine
Donornieren kunnen het best bewaard worden in een speciale bewaarmachine. Dat concludeert chirurg in opleiding en onderzoeker dr. Cyril Moers. De nieren die in een bewaarmachine zijn bewaard, slaan sneller aan in het lichaam van de ontvanger dan nieren die bewaard zijn op de standaard manier in een doos met ijs. Bovendien, zo was de verrassende uitkomst, ze doen het langer.

Vijfentwintig jaar breinonderzoek in BCN
De onderzoeksschool Behavioral and Cognitive Neurosciences (BCN) bundelt al het Groningse hersenonderzoek naar gedrag, cognitie en aandoeningen in het brein. Niet alleen medici maar bijvoorbeeld ook biologen, psychologen, filosofen en alfawetenschappers zoals neurolinguisten vinden er virtueel
onderdak. Het is een van de meest multidisciplinaire en een van de grootste onderzoeksscholen in Nederland. Onlangs vierde BCN haar 25-jarig bestaan.

Eriba: samenwerken tegen veroudering
In 2009 zag het bioscooppubliek `The curious case of Benjamin Button’. Brad Pitt vertolkt een man die bij zijn geboorte al verschillende ouderdomsziekten heeft en weinig kans maakt om te overleven. Maar hij overleeft toch en verjongt gaandeweg zijn leven. Bij de meesten van ons is dit proces omgekeerd. Hoe ontstaat veroudering en hoe ontstaan ziektes door veroudering? Topwetenschappers zoeken binnen onderzoeksinstituut Eriba (European Research Institute on the Biology of Ageing) naar een antwoord.

Wat is een psychose?
Wat maakt dat iemand ervan overtuigd kan zijn dat hij Napoleon is, of dat zijn buren niets anders doen dan hem in de gaten houden. Dat wil KennisInZicht-lezer Karin Peters weten. Met andere woorden: wat is dat precies, een psychose? En kun je ervan genezen?

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen