Dag van de Ondervoeding

Het is vandaag de Dag van de Ondervoeding. De dietisten van het OLVG trakteren daarom vandaag alle patienten die zijn opgenomen op een extra eiwitrijke snack bij de lunch. Ook krijgt elke patient een informatiekaartje over ondervoeding. In Nederland is aan ziekte gerelateerde ondervoeding een probleem dat veel voorkomt.

Uit metingen van de afdeling Dietetiek van het OLVG blijkt zelfs dat een op de vier patienten op het moment van opname ondervoed is, vertelt dietiste Ginette van Lienen. `De ondervoeding ontstaat thuis, vaak als gevolg van een aandoening.’

Dag van de Ondervoeding
Standaard screening op ondervoeding Ondervoeding vergroot de kans op infecties en vermindert de conditie. Voor een goed herstel is het dan ook belangrijk ondervoeding zo snel mogelijk aan te pakken. Ginette van Lienen: `Iedereen die in het OLVG wordt opgenomen wordt daarom gescreend op ondervoeding. Vaak zijn het ouderen, chronisch zieken of mensen die op een grote operatie wachten die ondervoed zijn. Bij deze groep patienten schakelt de verpleegafdeling zo snel mogelijk een dietist in. De dietist kan dan een behandeling op maat starten met als doel de voedingstoestand te verbeteren. Vooral extra eiwitten zijn belangrijk voor mensen die ondervoed zijn. De juiste voeding kan iemand lichamelijk sterker maken en zo bijdragen aan een sneller herstel.’

bron: OLVG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen