Aanmoedigingsprijs voor het meest vernieuwende idee om ondervoeding aan te pakken is uitgereikt op de “Dag van de Ondervoeding”

buffetenbed230De aanmoedigingsprijs van Stichting eerstelijns ondervoedingsinstituut voor het meest vernieuwende idee om ondervoeding aan te pakken is uitgereikt op de “Dag van de Ondervoeding” op 12-12-12. De aanmoedigingsprijs is gewonnen door de afdeling dietetiek van het Medisch Centrum Alkmaar. Zij hebben deze prijs gewonnen voor het projectvoorstel “De transferdietist: een brug slaan tussen 2e lijns dietist en 1e lijns dietist”.

Ziekte-gerelateerde ondervoeding is een onderschat probleem in Nederland. Uit de cijfers van de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) blijkt dat de prevalentie van matige en ernstige ondervoeding in alle sectoren van de Nederlandse gezondheidszorg hoog is. De opnameduur zal in de toekomst verder verkorten, waardoor de behandeling van ondervoeding ook verschuift. Screenen op ondervoeding bij opname is een automatisme geworden in veel ziekenhuizen, hier moet ook zeker mee worden doorgegaan. Door de korte opnameduur kan bij een deel van de patienten geen behandeling worden gestart en vraagt de overdracht van patienten van de 2e lijn naar de 1e lijn extra aandacht. De transferdietist draagt deze groep patienten actief over aan de 1e lijns dietist, haalt drempels weg bij de patient ten aanzien van kosten en bijvoorbeeld bereikbaarheid van de 1e lijns dietist en motiveert de patient tot het volgen van een behandeling in de 1e lijn.

De aanmoedigingsprijs bestaat uit een geldbedrag van € 2500,-. Het projectvoorstel wordt in het jaar 2013 uitgevoerd.

Karin van Halen, Projectleider Stichting EOI

Recente artikelen