Voorzichtig met vuurwerk

vuurwerkElk jaar op 31 december vangt het team van het brandwondencentrum feestvierders op die spijt hebben dat ze letterlijk met vuurwerk gespeeld hebben. De gevolgen voor slachtoffer en familie zijn vaak dramatisch.

Ernstige verwondingen
Vuurwerk veroorzaakt vaak oorletsels door de knal bij het ontploffen. Ongevallen met vuurwerk leiden ook tot meer extreme verwondingen, zoals vingers die afgerukt worden of blindheid.

Ook psychologisch laten vuurwerkongevallen wonden na. Veel slachtoffers en familieleden kampen achteraf met schuldgevoelens. Deze gevoelens worden elk jaar nog opgerakeld tijdens de periode van het ongeval, terwijl Kerst en oudjaar net fijne momenten zouden moeten zijn.

Tips voor veilig vuurwerk
Vermijd ongevallen met vuurwerk, tref de juiste voorbereidingen:

  • Lees de handleiding van het vuurwerk op voorhand.
  • Steek vuurpijlen in een zandbak, niet in een fles.
  • Draag geen nylonkleding.
  • Gebruik een aansteeklont, geen lucifers of een aansteker.
  • Laat toeschouwers minstens 6 meter afstand houden.
  • Wacht met drinken tot na het afsteken van het vuurwerk.

Brandend stofje in de ogen: ga naar spoedgevallendienst
Krijgt u bij het vuurwerk een brandend stofpartikeltje in de ogen? Ga dan meteen naar het ziekenhuis. Zo’n stofdeeltje blijft namelijk verder branden, waardoor u blind kunt worden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen