USA Patriot Act haaks op Privacywet EU, minister Schippers neemt uw privacy niet serieus genoeg!
ArrayBedrijven en overheden die zaken doen met IT-bedrijven met een Amerikaanse achtergrond, krijgen te maken met de Patriot Act. IT-dienstverleners die onder Amerikaanse jurisdictie vallen, zullen informatie moeten afstaan. En dat kan haaks staan op de Europese privacywetgeving. Zolang er geen afstemming plaatsvindt, zeggen Ruud Leether, Elisabeth Thole en Louis Jonker, hebben IT-leveranciers en hun klanten te maken met twee strijdige wettelijke regimes. De Patriot Act werd in oktober 2001 als reactie op de terreuraanslagen van 11 september door de toenmalige Bush-regering in gebruik genomen. De wet verruimt de opsporingsmogelijkheden voor veiligheidsdiensten en maakt inbreuk op enkele Amerikaanse burgerrechten omdat bijvoorbeeld telefoon- en internettaps zonder tussenkomst van een rechter mogelijk worden. Ook is het door toedoen van de Patriot Act mogelijk om data van buitenlandse servers op te vragen. De omstreden wet werd in mei 2011 door president Barack Obama met vier jaar verlengd.
Maar ook andere bronnen leggen de problematiek van de Patriot Act voor de privacy van Nederlanders bloot. Onderzoek van het onafhankelijke Centrum voor Privacybescherming Schleswig-Holstein (ULD) maakt duidelijk dat de macht van de Amerikaanse autoriteiten heel ver reikt. Wanneer het moederconcern gevestigd is in de Verenigde Staten, moet er aan de Patriot Act voldaan worden. Zelfs wanneer er maar op enige manier een zakelijke verbondenheid met de VS bestaat, is er een verplichting om informatie te verstrekken.
De antiterreurmaatregelen zorgen ervoor dat Amerikaanse leveranciers niet aan Europese privacyvoorwaarden kunnen voldoen omdat ze onder de Patriot Act vallen. Ten aanzien van het EPD geldt maar een ding: Zolang iedere twijfel dat de Verenigde Staten de privacy van medische gegevens kunnen schenden, moet het L-EPD in de huidige vorm en samenstelling van makers van tafel.