USA Patriot Act haaks op Privacywet EU, minister Schippers neemt uw privacy niet serieus genoeg!

patriot-actBedrijven en overheden die zaken doen met IT-bedrijven met een Amerikaanse achtergrond, krijgen te maken met de Patriot Act. IT-dienstverleners die onder Amerikaanse jurisdictie vallen, zullen informatie moeten afstaan. En dat kan haaks staan op de Europese privacywetgeving. Zolang er geen afstemming plaatsvindt, zeggen Ruud Leether, Elisabeth Thole en Louis Jonker, hebben IT-leveranciers en hun klanten te maken met twee strijdige wettelijke regimes. De Patriot Act werd in oktober 2001 als reactie op de terreuraanslagen van 11 september door de toenmalige Bush-regering in gebruik genomen. De wet verruimt de opsporingsmogelijkheden voor veiligheidsdiensten en maakt inbreuk op enkele Amerikaanse burgerrechten omdat bijvoorbeeld telefoon- en internettaps zonder tussenkomst van een rechter mogelijk worden. Ook is het door toedoen van de Patriot Act mogelijk om data van buitenlandse servers op te vragen. De omstreden wet werd in mei 2011 door president Barack Obama met vier jaar verlengd.

Maar ook andere bronnen leggen de problematiek van de Patriot Act voor de privacy van Nederlanders bloot.  Onderzoek van het onafhankelijke Centrum voor Privacybescherming Schleswig-Holstein (ULD) maakt duidelijk dat de macht van de Amerikaanse autoriteiten heel ver reikt. Wanneer het moederconcern gevestigd is in de Verenigde Staten, moet er aan de Patriot Act voldaan worden. Zelfs wanneer er maar op enige manier een zakelijke verbondenheid met de VS bestaat, is er een verplichting om informatie te verstrekken.

De antiterreurmaatregelen zorgen ervoor dat Amerikaanse leveranciers niet aan Europese privacyvoorwaarden kunnen voldoen omdat ze onder de Patriot Act vallen. Ten aanzien van het EPD geldt maar een ding: Zolang iedere twijfel dat de Verenigde Staten de privacy van medische gegevens kunnen schenden, moet het L-EPD in de huidige vorm en samenstelling van makers van tafel.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen