Jaarlijks 11 doden door koolmonoxidevergiftiging

Array

Koolmonoxide_vergiftigingHet aantal doden en gewonden door een koolmonoxidevergiftiging is nog steeds zorgwekkend. Door verkeerde installatie van gastoestellen, slecht onderhoud hiervan en onvoldoende ventilatie overlijden jaarlijks gemiddeld 11 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast worden jaarlijks gemiddeld 150 slachtoffers van een koolmonoxidevergiftiging in een ziekenhuis opgenomen en enkele honderden behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis.*

Jaarlijks onderhoud essentieel
Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een erkend installateur is nodig om gaskachel, geiser, cv- of combiketel te controleren en goed te laten werken. Voor mensen met thuis een open haard of andere bijverwarming die is aangesloten op de schoorsteen, is een jaarlijkse controle van de schoorsteen aan te bevelen.

Eigenaren van woningen nemen het afsluiten van een onderhoudscontract voor gasapparatuur en afzuiging nog steeds onvoldoende serieus. Ze beknibbelen op de kosten in de veronderstelling dat als het mis gaat er altijd nog tijdig ingegrepen kan worden. Woningcorporaties en andere verhuurders sluiten meestal wel onderhoudscontracten af, maar verzuimen nog te vaak huurders aan te spreken als een installateur geen toegang tot de woning heeft gekregen om de apparatuur te controleren.

Extra kwetsbaar voor een koolmonoxidevergiftiging zijn bewoners van oude, niet gerenoveerde woningen en die permanent en tijdelijk wonen in kleine slecht geventileerde ruimten, zoals caravans, woonwagens en woonboten. Wij adviseren hier altijd een koolmonoxidemelder te gebruiken, die bewoners tijdig waarschuwt bij het vrijkomen van koolmonoxide.

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar
Koolmonoxide werkt als een sluipmoordenaar. Het is een kleurloos en reukloos zeer giftig gas dat 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Bij blootstelling aan koolmonoxide worden mensen suffig, misselijk en verliezen snel het bewustzijn. Bij te late ontdekking is koolmonoxide dodelijk.

De belangrijkste oorzaken van koolmonoxidevergiftiging zijn verkeerde installatie, slecht onderhoud, onvoldoende ventilatie, slechte afvoer van verbrandingsgassen en verkeerde stookgewoonten.

* Bronnen: Veiligheid.nl/Doodsoorzakenstatistiek CBS, Landelijke Medische Registratie en Letsel Informatie Systeem (LIS) VeiligheidNL, periode 2007-2011.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen