Betere herkenning depressiepatient door screening hoogrisicogroep

Array

depressiefDe screening van hoogrisicogroepen (patienten die frequent de huisarts bezoeken; patienten met geestelijke gezondheidsklachten en psychosociale problemen; patienten met onverklaarde lichamelijke klachten) leidt tot een betere herkenning van patienten met een depressie.

Screening leidt echter in slechts een klein deel van de nieuw ontdekte patienten tot het starten van een behandeling. Dit blijkt uit onderzoek van Kim Baas. Ze onderzocht een Disease Management Program voor depressie in de huisartsenpraktijk. Dit programma bestaat uit screening van hoogrisicogroepen, diagnostiek met de Patient Health Questionnaire (PHQ) en evidence based-behandeling voor depressie in de huisartsenpraktijk.

Uit eerder uitgevoerd nationaal en internationaal onderzoek blijkt dat de helft van de patienten met een depressie niet wordt herkend door de huisarts. Screening in groepen met een verhoogd risico op depressie zou een oplossing kunnen zijn.

De depressie- en paniekstoornismodule van de PHQ bleken geschikte instrumenten voor screening, maar minder geschikt als diagnostisch instrument. Psychologen zijn even goed en wellicht zelfs beter in staat dan huisartsen om een depressie te behandelen.

Mw. K.D. Baas: Major depressive disorder in primary care: screening, diagnosis and treatment. Promotor is dhr. prof. dr. A.H. Scheene. Co-promotor is dhr. dr. M.W.J. Koeter.

Promotie Geneeskunde

15 jan 2013 12:00

* Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam             (020) 525 2362

Deelname

Toegang vrij

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen