Promotie: Leishmaniasis-patientjes gebaat bij andere dosering medicijn

promotieKinderen worden door een afwijkende farmacokinetiek minder blootgesteld aan het medicijn miltefosine dan volwassenen, toont Thomas Dorlo aan. Hij stelt een andere dosering voor.

Ook blijkt miltefosine veel langzamer te worden afgebroken in het lichaam dan gedacht, wat gevolgen heeft voor de verplichte duur van beschermende anticonceptiemaatregelen bij vrouwelijke patienten. Tevens draagt Dorlo oplossingen aan om de kwaliteit van geneesmiddelen voor verwaarloosde tropische ziektes beter te waarborgen.

Er zijn maar weinig geneesmiddelen beschikbaar voor de behandeling van leishmaniasis, een verwaarloosde tropische parasitaire huidziekte. Leishmaniasis maakt veel slachtoffers onder kinderen in ontwikkelingslanden en zij lopen meer risico dat de therapie niet aanslaat dan volwassenen.

Dhr. T.P.C. Dorlo: Clinical pharmacology in leishmaniasis. Treatment optimization of a neglected disease. Promotor is dhr. prof. dr. J.H. Beijnen (Universiteit Utrecht). Co-promotoren zijn dhr. dr. P.J. de Vries en dhr. dr. A.D.R. Huitema (Nederlands Kanker Instituut).

17 jan 2013 12:00
Leishmaniasis-patientjes gebaat bij andere dosering medicijn
Geneeskunde
Promotie
* Agnietenkapel
Oudezijds Voorburgwal 229 – 231 | 1012 EZ Amsterdam             (020) 525 2362
Deelname
Toegang vrij

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen