UMCG en Accare versterken hun samenwerking

Array

Het UMCG en Accare Kinder- en Jeugdpsychiatrie versterken hun bestaande samenwerking op het gebied van de psychiatrie, in het bijzonder op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg. Vandaag ondertekenen de organisaties hiertoe een samenwerkingsovereenkomst.

De organisaties streven naar de aanstelling van twee hoogleraren kinder- en jeugdpsychiatrie met als aandachtsgebied ontwikkelingsstoornissen respectievelijk affectieve stoornissen, en een promovendus op de onderzoekslijn angst/depressie. Het gemeenschappelijk onderzoeksthema in het kader van Healthy Ageing is levenslooppsychiatrie voor kinderen, adolescenten en volwassenen.

umcg1Daarnaast willen UMCG en Accare de wederzijdse dienstverlening op het gebied van zorg aan kinderen met gecombineerde somatische en psychiatrische problematiek en op het terrein van medisch-ondersteunende diensten vastleggen. In voorbereiding is gecombineerde nieuwbouw op het UMCG-terrein, waarbij ook de patiëntenzorg van beide organisaties dichterbij elkaar zal worden gebracht.

De samenwerking tussen UMCG en Accare vindt vooral plaats tussen het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG en het Universitair Centrum van Accare. Tot de privatisering in 1991 was het Universitair Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (UCKJP) een afdeling van het toenmalige Academisch Ziekenhuis Groningen. Sinds 2001 maakt het UCKJP als divisie deel uit van Accare. Deze divisie van Accare biedt gespecialiseerde zorg aan kinderen en jongeren met (vaak ernstige) psychische problemen en omvat poliklinieken (Groningen, Drachten en Leeuwarden), een kinderkliniek, een jeugdkliniek en een consultendienst.

Psychiatrie is een van de speerpunten van het UMCG. Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG biedt patiënten uit de stad Groningen en omgeving een totaalpakket aan psychiatrische zorg; van basiszorg tot aan de meest gespecialiseerde behandelingen voor complexe psychiatrische problemen, en zorgprogramma’s op het gebied van angst en dwang, ontwikkelings- en stemmingsstoornissen, psychosen en ouderenpsychiatrie.

Accare is de gespecialiseerde instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Noord-Nederland met ca. 15 vestigingen in de vier noordelijke provincies en ca. 12.500 kinderen in behandeling.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen