Verhuizing naar verzorgingshuis geen drama voor ouderen

Array

Een Nederlands gezegde luidt: Oude bomen moet je niet verplanten. Ouderen beschouwen verhuizen als een stressvolle gebeurtenis en de overheid steunt de wens van ouderen om zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen in hun vertrouwde huis. Uit onderzoek van Brigitte Bloem blijkt juist dat een verhuizing voor ouderen geen drama is. Ze zag dat ouderen in hun nieuwe omgeving nieuwe contacten opdoen en dat degenen die naar een verzorgings- of verpleeghuis verhuizen minder eenzaam worden.

Bloem onderzocht verhuizingen in relatie tot levensgebeurtenissen, zoals pensionering en het verlies van een partner. Ouderen verhuizen naar een verzorgings- of verpleeghuis wanneer hun gezondheid slecht is en ze alleen wonen. veiligheid-ouderenimages-172x200Vaak zijn ze dan al enige tijd omringd door een netwerk van mantelzorgers en professionele zorgverleners. Na de verhuizing zijn deze kwetsbare ouderen minder emotioneel eenzaam. Emotionele eenzaamheid gaat vooral over het gemis aan goede vrienden en aan gezelligheid. De groep ouderen die hun partner verliest en al een slechtere gezondheid had, verhuist naar een aangepast huis, bijvoorbeeld een aanleunwoning.

Bloem concludeert dat een verhuizing niet sociaal of emotioneel ontwrichtend is en dat ouderen goed in staat zijn zich aan te passen. Voor het fenomeen dat ouderen na een pensionering naar een mooiere of warmere omgeving verhuizen, vond Bloem geen aanwijzingen. Na een verhuizing verliezen ouderen vooral het contact met hun voormalige buren maar ze gaan in hun nieuwe omgeving weer nieuwe buurcontacten aan. Vrijwilligerswerk, gevoelens van veiligheid en een landelijke omgeving maken dit gemakkelijker.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen