Nederlandse KNCV Tuberculosefonds adviseert Britse parlement

Array

bestuurNederlandse KNCV Tuberculosefonds adviseert Britse parlement over multiresistente tuberculose
Vandaag adviseert Agnes Gebhard van KNCV Tuberculosefonds Britse Parlementariërs over multiresistente tuberculose tijdens een rondetafel bijeenkomst van de ‘Alle-Partijen Groep voor Tuberculose bestrijding’. De groep buigt zich in een serie van vier bijeenkomsten over de risico’s van multiresistente tuberculose en de benodigde aanpak binnen het Verenigd Koninkrijk. Ook kijkt de groep naar wat het Verenigd Koninkrijk moet bijdragen om tuberculose mondiaal een halt toe te roepen.

De groep is zeer bezorgd over de oprukkende vormen van multiresistente tuberculose en onderkent de gevaren voor de eigen volksgezondheid. In het Verenigd Koninkrijk nam het aantal resistente gevallen van tuberculose in 2011 toe tot 431, een stijging van 8,4% ten opzichte van 2010. De behandelingskosten voor resistente vormen van tuberculose liggen met 50 – 100.000 Britse pond (GBP) tien tot twintig maal hoger dan voor de reguliere vormen van tuberculose, en kunnen oplopen tot 250.000 GBP per patiënt.

De groep onderkent dat het voorkomen van uitbraken van multiresistente tuberculose inzet vergt bij de bron, dus in landen waar tuberculose veel voorkomt. De expertise van KNCV Tuberculosefonds wordt nu ingewonnen om beleidsmakers en politici hierover te informeren. Naast KNCV Tuberculosefonds zijn ook het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (Svend Robinson) en Medecins Sans Frontieres (Beverly Collin) uitgenodigd om hun visie te geven. Naast de multilaterale hulp van het Verenigd Koninkrijk via het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria vraagt de groep zich af hoe bilaterale hulp aanvullend aan de multilaterale kanalen kan werken.

Tijdens de rondetafel bijeenkomst zal Agnes Gebhard van KNCV Tuberculosefonds een pleidooi houden voor het belang van:

– Een integrale aanpak van tuberculose en resistente vormen van tuberculose. Hierbij moet een duurzame inbedding in de reguliere gezondheidssystemen vooropstaan.

– Inzet op het vergroten van de behandelcapaciteit voor resistente vormen van tuberculose. Het is essentieel dat de behandelcapaciteit en de medicijnvoorziening gelijke pas houdt met de groeiende capaciteit om medicijnresistenties versneld en correct vast te stellen bij patiënten.

– Onderzoek naar verbeterde diagnostiek in de behandelcentra.
– Onderzoek naar de ontwikkeling van kortere en effectievere medicijncombinaties.
– Het versneld ontwikkelen van een effectief vaccin.
– Het flexibel inrichten van de zorgsystemen, zodat de op handen zijnde verdere technologische vernieuwingen soepel ingepast en geevalueerd kunnen worden. KNCV Tuberculosefonds heeft speciale expertise ontwikkeld voor de invoering van de nieuwe laboratorium techniek (GeneXpert).

bron: APS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen