Bloedtest voor screening op het syndroom van Down door ministerie verboden

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) vorig jaar gesommeerd te stoppen met het aanbieden van een nieuwe bloedtest voor screening op het syndroom van Down. Omdat het LUMC de Nederlandse Wet op het bevolkingsonderzoek zou hebben overtreden. Voor het aanbieden van de bloedtest, een screening naar aandoeningen waarvoor geen behandeling mogelijk is, moet eerst een aparte vergunning worden aangevraagd, zo blijkt uit een artikel in het Brabants Dagblad van vanochtend. Afgelopen zomer onderging een tiental zwangere vrouwen volgens de krant de nieuwe bloedtest in het LUMC. Het ging om een proef. Toen VWS daar achter kwam, werd het Leidse ziekenhuis gesommeerd te stoppen.

Down-syndrome-200x183Nu gebeurt de screening op het Downsyndroom met een combinatietest: een bloedtest en een echo. Blijkt daaruit een verhoogd risico dan volgt een vruchtwaterpunctie, maar daaraan kleeft het risico van een miskraam. De nieuwe test is momenteel al in onder meer Duitsland verkrijgbaar. De test vereenvoudigt opsporing van het Syndroom van Down bij een ongeboren vrucht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen