Elekta en Philips verwelkomen partner MD Anderson Cancer Center in onderzoeksconsortium voor MRI-geleide bestralingstherapie

Array

MD Anderson Cancer CenterMD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas versterkt consortium voor ontwikkeling van innovatieve radiotherapie van de volgende generatie voor kankerpatiënten
Elekta (NSE: EKTAb) en Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHIA) hebben vandaag aangekondigd dat het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas (Houston, VS) een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met een onderzoeksgroep die werkt aan de ontwikkeling van een innovatieve beeldgeleide technologie voor de behandeling van kanker. Daarbij worden bestralingstherapie en MRI (magnetic resonance imaging) binnen één systeem gecombineerd. Het MD Anderson wordt daarmee de tweede partner binnen het onderzoeksconsortium van vooraanstaande oncologische bestralingscentra en clinici, naast het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Deze combinatie van de nieuwste MRI-technologie en een uiterst geavanceerd stralingstherapiesysteem resulteert in een MRI-geleide stralingstherapie waarmee artsen de weke delen en de tumor uitzonderlijk gedetailleerd in beeld kunnen brengen. Deze revolutionaire innovatie is er bovendien op gericht clinici in staat te stellen de behandeling in realtime aan te passen, waardoor een zeer gerichte vorm van kankerbehandeling mogelijk wordt.

“De unieke functionaliteit van de MRI-geleide stralingstherapie, die beeldvorming van de weke delen met MRI met gelijktijdige stralingstherapie mogelijk maakt, zou een ware omwenteling in de kankerzorg teweeg kunnen brengen,” aldus Jay Hoey, Executive Vice President van Elekta Noord-Amerika. “Uiteindelijk profiteert de patiënt het meest, want de MR-beeldvorming garandeert een uiterst precieze toediening van de therapeutische straling, met de potentie om blootstelling van gezond weefsel te vermijden. Mijn collega’s bij Elekta, Philips en het UMCU zijn zeer verheugd over de toetreding van het MD Anderson tot het onderzoeksconsortium. Het consortium zal enorm profiteren van de hoogwaardige medische, technologische en patiëntgerichte expertise waarover dit kankerinstituut beschikt.”

“MRI is de gouden standaard als het gaat om de beeldvorming van weke delen. Op basis van de MRI-beelden van de tumor kan het zorgteam de stralingstherapie optimaliseren én de toxiciteit beperken,” meent dr. Steven J. Frank, universitair hoofddocent Stralingsoncologie en hoofd afdeling Advanced Technologies van het MD Anderson. “In ons gezamenlijke onderzoek ligt het accent op wat deze combinatie in de toekomst voor de patiënt kan betekenen.”

“Het ontwikkelen van een wezenlijke, maar complexe, innovatie als een MRI-geleid bestralingstherapiesysteem is alleen haalbaar als samenwerking met vooraanstaande innovatieve zorgpartners wordt gezocht, in zowel bedrijfsmatig als klinisch opzicht,” aldus Gene Saragnese, CEO Imaging Systems bij Philips Healthcare. “Als toonaangevend innovator op het gebied van kankerzorg kan het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas met zijn unieke expertise een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van meer doelgerichte kankerbehandelingen. De zorg van de kankerpatiënt zal daardoor een geheel nieuw aanzicht krijgen.”

In de periode vóór de oprichting van het onderzoeksconsortium hebben Elekta, Philips en het UMCU een prototype-systeem gebouwd en getest waarin een lineaire versneller en een MRI-systeem van 1,5 tesla zijn geïntegreerd. Door het succes van de eerste tests kan het project doorgaan naar de volgende fase, waarin een selecte groep consortiumpartners het systeem verder zal ontwikkelen en testen.

Stralingstherapie en medische beeldvorming spelen al een essentiële rol in de planning, toediening en nazorg van de behandeling. Het betreft hier immers een kosteneffectieve en veilige methode voor de behandeling van patiënten met kanker. Stralingstherapie speelt een cruciale rol in de kankerbehandeling, als frontlijnbehandeling of in combinatie met andere behandelmethoden, zoals chemotherapie. De techniek houdt in dat door kanker aangetast weefsel wordt opgespoord en bestraald met hoogenergetische stralingsbundels. Daarbij wordt het gezonde weefsel rond om de tumor zo veel mogelijk ontzien.

Het geïntegreerde MRI-geleide stralingstherapiesysteem is nog in ontwikkeling en niet beschikbaar voor de verkoop.

//Einde bericht

Bron: Koninklijke Philips Electronics N.V.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen