Nieuw handboek helpt jongeren voedselverleidingen weerstaan

Array

FluitendchocofabriekHoe kunnen jongeren meer controle krijgen over hun eetgedrag? En wat kun je als ouder of professional doen om ze hier mee te helpen? Die vraag beantwoorden sociale wetenschappers in het nieuwe boek Fluitend door de chocoladefabriek, uitgegeven door het Voedingscentrum.

Dit handboek van Marijn Stok, Denise de Ridder, Emely de Vet en John de Wit omvat zes praktische strategieën waarmee jongeren een beter zelfregulerend vermogen kunnen ontwikkelen. Met deze zelfregulatie kunnen jongeren succesvol voedselverleidingen weerstaan. 

Het biedt verrassende inzichten en praktische handvatten, ontleend aan het grootschalige Europese onderzoeksproject TEMPEST en de gezondheidspsychologie.

De verleidelijke omgeving

Hoe eigenwijs en onafhankelijk pubers zich ook kunnen opstellen, jongeren hebben volgens de auteurs wel degelijk de steun van hun ouders en andere betrokken volwassenen nodig. Zelf zeggen ze vaak dat ze gezond eten belangrijk vinden, maar de uitvoering laat wel eens te wensen over.

Jongeren van tegenwoordig leven immers in een soort van chocoladefabriek, zoals Sjakie uit het boek van Roald Dahl. Voedselverleidingen zijn overal. Heerlijk, maar helaas ook schadelijk voor hun gezondheid.

Voor ouders en professionals

Iedereen die begaan is met gezond eetgedrag van jongeren kan adviezen uit dit boek halen. Ouders, maar bijvoorbeeld ook leerkrachten, diëtisten en artsen. Naast handvatten om kinderen te helpen met voedselverleidingen om te gaan, geeft het boek ook advies hoe jongeren kunnen leren niet te veel te eten.

Fluitend door de chocoladefabriek is te bestellen in de webshop van het Voedingscentrum voor 12,95 euro.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen