Staatssecretaris Van Rijn ambitieus in strijd tegen overgewicht

Op de Nationale Balans Top in Den Haag pleitte staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) om de handen ineen te slaan in de strijd tegen overgewicht. De sleutel tot meer gezondheid en een gezonder gewicht liggen volgens Van Rijn niet in de eerste plaats bij de overheid maar bij mensen zelf en partijen als werkgevers, gemeenten en sportverenigingen. Vanaf dit jaar is er 26 miljoen euro extra beschikbaar voor het tegengaan van overgewicht bij kinderen en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Van Rijn wil daarmee, in samenwerking met anderen, belangrijke stappen zetten.
De extra middelen worden onder meer besteed aan een sportimpuls voor veilig en verantwoord sporten en bewegen en de gezonde school aanpak. Ook gaat er geld naar het programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).

van-rijn208Naar 400 JOGG gemeenten
JOGG is een methode om overgewicht in de wijk of een hele gemeente aan te pakken, volgens een methode die in Frankrijk effectief is gebleken. Bestuurders, bedrijven en andere organisaties committeren zich met die methode een systematische, lokale aanpak van overgewicht.

Van Rijn is ambitieus met betrekking tot het JOGG-programma. “Er zijn nu 24 JOGG-gemeenten en we willen naar 75 in 2015. Eigenlijk moeten alle gemeenten hiermee aan de slag zodat heel Nederland actief is in de strijd tegen overgewicht onder jongeren. Dat is pas een uitdaging.”

 

Gezonde School
In de gezonde school aanpak ligt de focus op bijvoorbeeld lesmateriaal, aandacht voor gezonde kantines en schoolpleinen met veel groen en alle ruimte om te bewegen. Van Rijn wijst erop dat peuters en kleuters op de voorschool niet mogen ontbreken in die aanpak. Zijn ambitie is dat in vier jaar tijd zo’n 850 scholen het keurmerk Gezonde School kunnen voeren doordat een kwart van alle scholen een beschreven Gezond Schoolbeleid heeft. Van Rijn ondersteunt de ambitie van 100 procent gezonde schoolkantines in 2015.

 

Nationaal Programma Preventie
De strijd tegen overgewicht zal vanzelfsprekend onderdeel vormen van het Nationaal Programma Preventie waar staatssecretaris Van Rijn en minister Schippers (VWS) samen aan werken. In maart berichten zij de Tweede Kamer hierover.

Bron: VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen